Την κατάθεση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση στη Βουλή και τηνψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφίααναμένουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Eurobank για να προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ.
Μετά από την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, προκρίνεται η λύση κάλυψης του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank από τον ιδιωτικό τομέα, με το ΤΧΣ να λειτουργεί ως εγγυητής της έκδοσης.
Η προσοχή της αγοράς στρέφεται στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής στην οποία θα εκδοθούν οι νέες μετοχές, από την οποία θα εξαρτηθεί η απομείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Όσο πιο υψηλό το τίμημα ανά μετοχή τόσο πιο μικρή η μείωση του ελέγχου του δημοσίου στη Eurobank, που στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 μπήκε στην τράπεζα με τιμή στα 1,54 ευρώ.
Με βάση τιςτρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό του ΧΑ η τιμή της αύξησης αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα των 0,30 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν και τα 3 δισ. ευρώ αντληθούν από τις αγορές το ποσοστό του ΤΧΣ θα πέσει περίτο 35%.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος θα ορίζει ότι η τιμή θα καθοριστεί από ανεξάρτητους συμβούλους, και η τελική έγκριση του ύψους της θα δίδεται από το ΤΧΣ, ως δικλείδα ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου.

Οι αυξήσεις Πειραιώς –Alpha Bank
Ταυτόχρονα με τις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Eurobank, οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς προετοιμάζονται για τις δικές τους κινήσεις, έχοντας συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους για την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε αυτές αναμένεται να επικυρωθεί η απόφασή τους να προχωρήσουν αυξήσεις κεφαλαίου 1,2 και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τη διοίκηση του ΤΧΣ.
Το βιβλίο προσφορών για τις δύο εκδόσεις αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο, με στόχο οι αυξήσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ καλή, δεδομένου της ζήτησης για τοποθετήσεις από ξένους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στο Grecovery μέσω του τραπεζικού κλάδου.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών σε σχέση με τις συγκεκριμένες κινήσεις στρέφεται περισσότερο στο είδος της προνομιακής μεταχείρισης που θα δοθεί στους μετόχους των δύο τραπεζών που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013.
Δεδομένης της απόφασης για παραίτηση των παλαιών μετόχων στις νέες εκδόσεις, η μη συμμετοχή τους θα οδηγήσει σε απομείωση του ποσοστού τους στις δύο τράπεζες.
Ως εκ τούτου, αναμένεται κάποιας μορφής επιβράβευσης στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς θα υλοποιηθούν με βάση την τρέχουσα νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών. Ως εκ τούτου το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν τις αφορά σε αυτή τη φάση.
Εξελίξεις σε δεύτερο χρόνο στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο τραπεζών αναμένεται να προκαλέσουν τυχόν διατάξεις του νόμου που θα προβλέπουν ταχύτερη ιδιωτικοποίησή τους
Αυτό θα καταστεί εφικτό εφόσον δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να προχωρεί σε προαιρετικές δημόσιες προσφορές για την αγορά των warrants που βρίσκονται σε κυκλοφορία, προκειμένου να διαθέσει τις μετοχές που οι τίτλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν υπό τη μορφή πακέτων σε επενδυτές.

Οι κινήσεις της ΕΤΕ
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα εργασίας την εκπόνηση ενός πλάνου ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να παρουσιαστεί το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ομίλου φαίνεται πως καταλήγουν σε σε τρία διαφορετικά σενάρια κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών, με τη χρήση 14 εναλλακτικών εργαλείων.
Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται η έκδοση νέων μετοχών ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί η αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από τα stress tests, χωρίς να προκληθεί απομείωση του ποσοστού των μετόχων της που συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η «ένεση» αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω πώλησης τίτλων που δεν θα επηρεάσουν τη μετοχική της σύνθεση, αλλά και με ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει την επίτευξη ενός λογικού τιμήματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς θεωρεί ότι μεγάλο «όπλο» του ομίλου αποτελεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας.
Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το 2013 έκλεισε με κέρδη 809 εκατ. ευρώ μετά από ζημιές 2,14 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πηγές από την τράπεζα εκτιμούν ότι και το 2014 θα είναι κερδοφόρο για τις δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.