Η εξαιρετική ερμηνεία της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός είναι λόγος αρκετός για να παρακολουθήσει κανείς την ταινία του Μπρουνό Ντιμόν «Camille Claudel 1915» που προβάλλεται στο πλαίσιο του 15ου φεστιβάλ Γαλλοφωνίας την Τρίτη 25 Μαρτίου στο Εμπασι του Κολωνακίου.

Όπως δηλώνει και ο τίτλος της ταινίας, η ιστορία τοποθετείται το 1915 όταν η διάσημη γλύπτρια βρισκόταν κατά παραγγελία των δικών της κλεισμένη σε άσυλο ανιάτων της Νότιας Γαλλίας. Η επίσκεψη του αδελφού της Πολ Κλοντέλ ήταν πλέον ότι της είχε απομείνει καθότι δεν ήταν πλέον σε θέση να δημιουργήσει. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2013 και με αρκετή καθυστέρηση θα διανεμηθεί στις αίθουσες μετά την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Γαλλοφωνίας (δείτε σχετικό βίντεο).
Λίγο νωρίτερα, στις 18.00 της ίδιας ημέρας στον Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου) πρεμιέρα κάνει η ταινία «Όταν ο Σίσυφος επαναστατεί» του Αμπραάμ Σεγκάλ που επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον. Η αφήγηση αρχίζει στο Λουρμαρέν όπου κείτεται η σορός του Αλμπέρ Καμύ και ζει η κόρη του Κατρίν. Η φιλόσοφος Μαριόν Ρισέζ προσπαθεί να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο ο Καμύ διαφωτίζει σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα της εποχής του που είναι όμως ζητήματα και της σημερινής εποχής. Στην ταινία εμφανίζεται και ο συγγραφέας – φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς.
Μια μέρα μετά, την Τετάρτη 26 Μαρτίου που είναι και η μέρα λήξης της 15ης διοργάνωσης, στο πλαίσιο των ταινιών της «Νέας Ταξιαρχίας του Γαλλικού Σινεμά», η ταινία «Το κορίτσι της επανάστασης» του Αντονίν Πειτιακό προβάλλεται στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 20.00. Λίγο πριν τον εορτασμό της 14ης Ιουλίου για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, οι προγραμματισμένες διακοπές μιας παρέας διακόπτονται απότομα από την γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών.
Στις 22.00 της 26ης στο Εμπασι, οι «Τέσσερις στρατιώτες» του Ρομπέρ Μορέν ολοκληρώνουν τις προβολές του αφιερώματος στον κινηματογράφο του Κεμπέκ. Μέσα σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου, τέσσερις στρατιώτες (ηλικίας από 13 ως 20) θα αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας δημιουργώντας από το μηδέν μια μορφή οικογένειας στο ύπαιθρο.
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στον Δαναό με την προβολή της ταινίας «Ενας πύργος στην Ιταλία» της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι που θα γίνει στις 20.00 μαζί με την απονομή των βραβείων. Ωστόσο, θα ακολουθήσει μια προβολή για το κοινό στις 22.45.
Να σημειωθεί τέλος, ότι η προβολή της ταινίας «Ο πλειστηριασμός» του Σεμπαστιάν Πιλότ που λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν έγινε την Κυριακή θα γίνει την Τρίτη 25 Μαρτίου στις 16.00 στο Εμπασι.
Από τις 27 μαρτίου ως και τις 2 Απριλίου οι προβολές του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν και στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης.