Πρόεδρος πΓΔΜ: Καμία αλλαγή συνταγματικού ονόματος χωρίς δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος εκ νέου για το θώκο στις κάλπες της 13ης Απριλίου Γκιόργκι Ιβάνοφ δηλώνει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ και υποψήφιος εκ νέου για το θώκο στις κάλπες της 13ης Απριλίου Γκιόργκι Ιβάνοφ δηλώνει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ ανοίγει επίσημα τη Δευτέρα, και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ -υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούφεσκι– συγκεντρωθεί σύμφωνα με σχεδόν όλες τις εκτιμήσεις τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί στην προεδρία.

«Δεν πρόκειται να αποδεχτώ οποιεσδήποτε ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού πολιτισμού, της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού μοντέλου συνύπαρξης. Δεν θα επιτρέψω, η Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι Μακεδόνες πολίτες να γίνουν απρόσωποι.

»Οι Μακεδόνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα ζωτικά εθνικά ζητήματα και δεν πρόκειται να επιτρέψω οποιαδήποτε λύση για το θέμα [του ονόματος], χωρίς πρώτα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, ώστε να εκφρασθεί ο λαός» ανέφερε ο Ιβάνοφ κατά την παρουσίαση του εκλογικού προγράμματός του την Κυριακή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη Πρόεδρος της πΓΔΜ στις εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της 13ης Απριλίου, οι οποίες είναι οι πέμπτες στην ιστορία της χώρας.

Οι τέσσερις υποψήφιοι είναι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ (υποψήφιος του VMRO-DPMNE, ο Στέβο Πεντάροβσκι (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ), ο Ιλίαζ Χαλίμι (υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και ο Ζόραν Πόποφσκι (υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι).

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην πΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της πΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Έτσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πεντάροβσκι, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της πΓΔΜ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk