Η μάχη των Ευρωεκλογών… αναβάλλει την ενότητα της Κεντροαριστεράς;

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και θα είναι ίσως οι κρισιμότερες

Η μάχη των Ευρωεκλογών… αναβάλλει την ενότητα της Κεντροαριστεράς; | tovima.gr
Σ’ ένα διεθνές περιβάλλον αποσταθεροποιημένο, με το παγκόσμιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη και με σοβαρές γεωπολιτικές συγκρούσεις, η Ε.Ε. βρίσκεται εγκλωβισμένη ακόμη στο άθροισμα των επί μέρους εθνικών συμφερόντων, αλλά και συνταρασσόμενη από τη κρίση αδυνατεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και θα είναι ίσως οι κρισιμότερες -και ας μην ακούγεται κοινότοπο- από συστάσεως της Ένωσης.
Σήμερα, την Ευρώπη της Συνοχής έχει διαδεχθεί η Ευρώπη της Λιτότητας που αδυνατεί να υπερβεί τις στρεβλώσεις μιας νομισματικής και μόνον ένωσης. Η συζήτηση για τις πολιτικές προτεραιότητες και την θεσμική συγκρότηση της ΕΕ φουντώνει αλλά σε κλίμα φορτισμένο από την άνοδο του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού.
Παρόλα αυτά, οι τάσεις δείχνουν πως η νέα μετεκλογική Ευρωπαϊκή πραγματικότητα θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ομάδες του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος. Η διαφαινόμενη άνοδος του πρώτου αλλά και η συγκράτηση των ακραία συντηρητικών δυνάμεων του δεύτερου θα σηματοδοτήσει, ελπίζω, την επικράτηση του ευρωπαϊσμού έναντι του ευρωσκεπτικισμού.
Όμως η Ελλάδα, σ’ αυτό το νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, πιθανότατα να βρεθεί αποδυναμωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Ιδιαίτερα δε η μεγάλη οικογένεια της Κεντροαριστεράς.
Η εκπροσώπηση της Ελλάδας με τους περισσότερους βουλευτές να μην ανήκουν στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις, αλλά στα άκρα του Ευρωκοινοβουλίου, δε θα της προσφέρει τη διαπραγματευτική ισχύ που χρειάζεται σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Κι αυτό θα έχει συμβεί στο τελευταίο και δυσκολότερο διάστημα της πορείας για την επιβίωση στην ευρωζώνη, όπου και θα κριθούν οι επόμενες συμφωνίες για τη διευθέτηση του χρέους.
Η έκβαση της μάχης μεταξύ των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και ιδιαίτερα της κεντροαριστεράς, με τις ακραία συντηρητικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, αλλά και τον ακραίο βερμπαλισμό της αριστεράς, θα κρίνει την κατεύθυνση της πολιτικής, τη στροφή στην Ανάπτυξη, την επάνοδο του κοινωνικού κράτους και το χαρακτήρα της περαιτέρω ενοποίησης.
Βέβαια στη χώρα μας μοιάζει να σβήνει η ελπίδα για αναγέννηση της Κεντροαριστεράς με τη δυναμική συμμετοχή της στις ευρωεκλογές, όσο καλά κρατούν οι ¨ισμοί¨: συσχετισμοί, μηχανισμοί, αρχηγισμοί, εγωισμοί που οδηγούν σε περιχαράκωση, εσωστρέφεια, κατακερματισμό και τέλος απαξίωση και πολιτικό μαρασμό.
Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, η πολυδιάσπαση των κομμάτων της κεντροαριστεράς στην χώρα μας κινδυνεύει, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες κοινωνικές προσδοκίες, να οδηγήσει στην εκλογή μικρού αριθμού ελλήνων ευρωβουλευτών που θα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη φωνή της χώρας στην Ευρώπη και τη δυνατότητα σύναψης πολιτικών συμμαχιών σ’ ένα από τα ισχυρότερα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Και… επειδή η ενότητα των δυνάμεων είναι δυστυχώς «μακρινή», ας προσπαθήσουν οι ιθύνοντες των κομματικών ιερατείων, έστω την τελευταία στιγμή για τη συμμετοχή σοβαρών υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια.
Η αναζήτηση νέας συλλογικότητας ανάμεσα σε κόμματα, κινήσεις και στελέχη της Κεντροαριστεράς μετατίθεται για την επομένη των εκλογών…
Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk