Γκρίνια για τον Ομπάμα, φόβος για την κάλπη

Το πιο γερό εισιτήριο για την εκλογή ενός γερουσιαστή ή βουλευτή στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν πάντοτε η παρουσία του προέδρου σε μια από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του υποψηφίου ή, ακόμη καλύτερα, στο γεύμα των οικονομικών χορηγών του.

Το πιο γερό εισιτήριο για την εκλογή ενός γερουσιαστή ή βουλευτή στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν πάντοτε η παρουσία του προέδρου σε μια από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του υποψηφίου ή, ακόμη καλύτερα, στο γεύμα των οικονομικών χορηγών του. Οχι τώρα. Εχουν πριονιστεί τόσο πολύ η αξιοπιστία και ο δυναμισμός του Μπαράκ Ομπάμα – και όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικανούς – ώστε ακόμη και οι φιλικοί του «New York Times» γράφουν ότι Δημοκρατικοί γερουσιαστές που αντιμετωπίζουν επανεκλογή στις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου «δεν θέλουν να φανεί ότι συνδέονται» μαζί του, ενώ άλλοι φθάνουν στο σημείο να «τον θεωρούν δηλητήριο» για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους.
Πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές στις δύο ακτές του Ατλαντικού εκτιμούν ότι το ζήτημα της Κριμαίας, ειδικότερα η αντίδραση της Ουάσιγκτον στην «επιστροφή στη μητέρα πατρίδα, Ρωσία» της χερσονήσου που βρέχουν η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική, θα έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή από ό,τι οι (οικονομικές) κυρώσεις και οι αποκλεισμοί της Ρωσίας από διεθνή φόρα. Ο πρόεδρος Ομπάμα ύψωσε πολύ τον πήχη και τώρα – καθώς η Ρωσία δεν δείχνει να έχει ενοχληθεί σοβαρά από τις κυρώσεις – εμφανίζεται ανίσχυρος, αδύναμος και «απαράδεκτα υποχωρητικός» στην «ωμή πολιτική βία του Πούτιν», όπως τον κατηγορεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν. Δεν είναι ο μόνος. Εχουν, άλλωστε, εις βάρος του τη χλιαρή στάση του στο πρόβλημα με τα χημικά αέρια της Συρίας και την «εγκατάλειψη της Αραβικής Ανοιξης». Πολιτικοί φίλοι του στο Κογκρέσο, Δημοκρατικοί γερουσιαστές, χωρίς να τολμούν να υποδείξουν τι άλλο από κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει ο πρόεδρος Ομπάμα στη Ρωσία – γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την πολεμική σύγκρουση, την οποία κανένας φυσικά δεν τολμά να υποδείξει – μιλούν για «αρνητικές συνέπειες» στο εσωτερικό και για «αδυναμία» του προέδρου να εμποδίσει τον «διαμελισμό» της Ουκρανίας.
Οι Δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τη διατηρήσουν και στο Σώμα που θα προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Απώλεια της πλειοψηφίας στη Γερουσία και με τη Βουλή στους Ρεπουμπλικανούς σημαίνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει όπως θα ήθελε και στο πνεύμα της πολιτικοϊδεολογικής γραμμής του τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του. Αυτό υπονομεύει και τις ελπίδες να εξασφαλίσουν οι Δημοκρατικοί για ακόμη μία τετραετία τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές του 2016. Πέντε έδρες Δημοκρατικών στη Γερουσία απειλούνται σοβαρά από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε λαϊκίστικο μέσο για να τις κατακτήσουν. Με ανησυχία που δεν την κρύβουν οι υποψήφιοι – όλοι εκτός από έναν ζητούν επανεκλογή – διαπιστώνουν ότι «δεν μπορούν να υπολογίζουν» στην παρουσία του προέδρου τους.
Ο Λευκός Οίκος αισιοδοξεί, αλλά δεν πείθει. Η δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα παραμένει στο 41% από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η αμερικανική πολιτική Ιστορία διδάσκει ότι αν δεν φθάσει το 46% το φθινόπωρο το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο δεν θα μπορεί να ελέγχει τη Γερουσία. Και οι Ρεπουμπλικανοί συγκεντρώνουν «εκλογικές εισφορές» έως και τέσσερις φορές περισσότερες από ό,τι οι Δημοκρατικοί. Μάλιστα ορισμένοι χρηματοδότες που υποστήριξαν τον Ομπάμα πριν από δύο χρόνια, όπως οι Gryce & Moors, η Donaldson, Hegh & Dundent κ.α., χρηματοδοτούν τώρα Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για τη Γερουσία.

Δηλώσεις
Η κακή μνήμη της Χίλαρι

Στον χορό των επικριτών του προέδρου έσπευσε και η κυρία Χίλαρι Κλίντον, η πιθανότερη υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές του 2016. Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική Ομπάμα στο ζήτημα της Κριμαίας, κατέφυγε σε λαϊκίστικες κορόνες. Είχε, βέβαια, αποκαλέσει πριν από λίγες ημέρες τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «νέο Χίτλερ», για να ισχυριστεί αργότερα ότι «παρερμηνεύθηκε» (!) η δήλωσή της, αλλά την επομένη της προσάρτησης της Κριμαίας δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος «αλλάζει τα σύνορα των κρατών της Ευρώπης» χωρίς να αντιμετωπίζει αντίσταση – σαφής υπαινιγμός για πολιτική αδράνεια του προέδρου Ομπάμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεχνά ότι είχε χειροκροτήσει την αλλαγή των συνόρων της Ευρώπης με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανάλογη αλλαγή στο Σουδάν, μόλις πέρυσι, την οποία η ίδια ως υπουργός είχε δρομολογήσει, της υπενθυμίζει ο «Guardian» της Βρετανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk