Μίζες με άρωμα… μπακαλιάρου

Την Παρασκευή το πρωί ενώπιον ανακριτή Διαφθοράς, στο Κτίριο 6 του Πρωτοδικείου Αθηνών, εμφανίστηκε για να απολογηθεί κοντός, γηραιός κύριος, με μουστάκι και ανήσυχο βλέμμα…

Την Παρασκευή το πρωί ενώπιον ανακριτή Διαφθοράς, στο Κτίριο 6 του Πρωτοδικείου Αθηνών, εμφανίστηκε για να απολογηθεί κοντός, γηραιός κύριος, με μουστάκι και ανήσυχο βλέμμα… Κατηγορείται ότι συμμετείχε, μέσω παρατράπεζας, με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, σε κυκλοφορία εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά, με σακούλες που είχαν τη μυρωδιά… μπακαλιάρου.
Η απίστευτη ιστορία που αποκαλύπτει σήμερα, με ονόματα και διευθύνσεις, «Το Βήμα» έχει ως εξής: στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος της Krauss-Maffei Wegmann και έχει προφυλακιστεί, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, σύμφωνα με έγγραφα της ανάκρισης, έψαχνε να διοχετεύσει σε ανώτατους στρατιωτικούς τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ήταν η μίζα για την υπερτιμολογημένη προμήθεια της εταιρείας του. Τη μίζα των 950.000 ευρώ του Αντώνη Κάντα, την οποία παραδέχθηκε και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών ως προς τις 750.000 ευρώ, τη διοχέτευσε μέσω της Κύπρου και της υπεράκτιας εταιρείας Oxylos σε λογαριασμό της Ελβετίας, όπως και οι δύο (Παπαχρήστος και Κάντας) έχουν παραδεχτεί. Υπήρχε πρόβλημα, όμως, για τα άλλα «ψιλά» προς τους στρατιωτικούς. Τότε ήρθε η λύση:
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άνθρωπος που είχε σχέση με τους εξοπλισμούς, του γνώρισε τον εκλιπόντα σήμερα, αλλά γνωστό Αθηναίο τότε, Βλαδίμηρο Χ., ο οποίος διατηρούσε παρατράπεζα στην οδό Αριστείδου, απέναντι σχεδόν από το τότε κτίριο του Χρηματιστηρίου, στη Σοφοκλέους. Αυτός του υπέδειξε έναν τρόπο να «ξεπλένει» τα εκατομμύρια δραχμές τότε, μέσω ενός πολύπλοκου, αλλά ασφαλούς συστήματος. Και κυρίως πώς να δίνει τις μίζες χωρίς να εκτίθενται και οι… κύριοι που λαδώνονταν.
Τα χρήματα, λοιπόν, έφευγαν και κατατίθεντο σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας, που ανήκε στην εταιρεία Decafin. Η εταιρεία αυτή είναι γνωστή και σε άλλους ανακριτές, αφού εμφανίζεται ως κουμπαράς μίζας, αλλά για μικρότερα ποσά. Κάποιοι επιμένουν ότι τη χρησιμοποίησε και ο χρηματιστής Οράτιος Μελάς στις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξαν στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατσόπουλο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.
Στη συνέχεια, με το ποσό της μίζας αγοραζόταν χρυσός, αφού και η εταιρεία ήταν εμπορίας χρυσού. Σήμερα δραστηριοποιείται με άλλο όνομα, Wag Investment. Τότε, όμως, χρυσός ισότιμος με τα «μαύρα» παραδίδονταν στον επιχειρηματία Μ. (το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος αγόραζε τον χρυσό και τα μετρητά διακινούνταν μέσω της παρατράπεζας του εκλιπόντος Βλαδίμηρου. Την όλη διακίνηση έκανε ο κοντός υπερήλικος υπάλληλος, ο οποίος την Παρασκευή είχε κληθεί για εξηγήσεις και, κυρίως, για να αποκαλύψει όλους τους πελάτες της παρατράπεζας. Μάλιστα, τα μετρητά τα παρέδιδε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τυλιγμένα σε σακούλες σουπερμάρκετ που μύριζαν… μπακαλιάρο από παλιότερες αγορές των κατόχων.
Ολα αυτά ακούγονται απίστευτα, αλλά φαίνεται ότι οι αρμόδιοι ανακριτές Γεωργουλέας και Μάρκου τα επιβεβαίωσαν έπειτα από έφοδο που έκαναν στο πολυτελές σπίτι του εκλιπόντος Βλαδίμηρου στο Ψυχικό, αλλά και στα γραφεία του, στην Αριστείδου. Οι εισαγγελείς και αστυνομικοί οι οποίοι εισέβαλαν αντίκρισαν ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχει καμία σχέση με μπακαλιάρους ή την περιοχή της Ψαραγοράς. Περίσσευαν η πολυτέλεια, ο πλούτος αλλά και η αισθητική. Μάλιστα, τα ευρήματα αποζημίωσαν εκείνους που πίστεψαν ως βάσιμη την απίθανη αυτή ιστορία. Βρέθηκαν όλα τα παραστατικά, αλλά και ίχνη της παράνομης δραστηριότητας.
Ο απόγονος του Βλαδίμηρου Χ. δηλώνει άγνοια για την κυκλοφορία των εκατομμυρίων δραχμών, και αργότερα ευρώ, από τον φοβισμένο υπάλληλο που σήμερα κινδυνεύει να γίνει κατηγορούμενος. Παραπέμπει, μάλιστα, όπως φαίνεται, σε αυτόν, αφού εκείνος ήταν της απόλυτης εμπιστοσύνης του πατέρα του. Οταν ο υπάλληλος που διακινούσε εκατομμύρια εκλήθη από τους ανακριτές, άρχισε να ψελλίζει «δεν θυμάμαι, δεν ξέρω».
Τώρα, οι ανακριτές ψάχνουν και πιέζουν τον υπάλληλο να αποκαλύψει – αν θυμάται – τις διευθύνσεις και τα ονόματα των επίορκων αξιωματικών ή αξιωματούχων που έπαιρναν μίζες σε μετρητά. Χωρίς, βέβαια, καθόλου να τους πειράζει η μυρωδιά από μπακαλιάρο που υπήρχε στα, υγρά σχεδόν, χαρτονομίσματα με τα οποία λαδώνονταν!
Περιμένουν να βγάλουν… λαγό
Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος των κατηγορουμένων Φάνη Λιγυνού (τραπεζίτη) και Oλαφ Eσλερ (πρώην αντιπροέδρου της Krauss-Maffei Wegmann), διότι δεν εμφανίστηκαν να απολογηθούν ενώπιον των ανακριτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έπειτα από αίτημα του ανακριτή Γεωργουλέα, οι γερμανοί συνάδελφοί τους πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του γερμανού Εσλερ, στο Μόναχο. Λέγεται μάλιστα ότι επικεφαλής των ερευνών ήταν και γνωστή δικαστής από την υπόθεση της Siemens.
Οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα ευρήματα των ερευνών είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Εχουν εντοπιστεί σημειώματα με ποσά και λογαριασμούς οι οποίοι, όπως φαίνεται, οδηγούν σε πρόσωπα στη χώρα μας που εισέπρατταν μίζες από τη γερμανική εταιρεία. Ο ίδιος ο Εσλερ, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε το δικαίωμα σιωπής και δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι εισαγγελείς και οι άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας έρχονται σε μερικές εβδομάδες γερμανοί εισαγγελείς και άλλοι αρμόδιοι για να παραδώσουν αυτοπροσώπως τα ευρήματα από την έρευνα στην οικία Εσλερ. Μάλιστα, θα πάρουν και όλα τα στοιχεία που έχουν εντοπίσει και οι έλληνες δικαστές. Η συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού από την ανταλλαγή των εγγράφων αναμένεται «να πιαστεί λαγός» και, κυρίως, αναμένεται να εντοπιστεί πολιτικό πρόσωπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk