O Αλέξης, η Λιάνα και η Ρένα

Ο κ. Αλ. Τσίπρας έγινε ταινία. Στην πραγματικότητα δεν έγινε μόνο μία αλλά… δύο ταινίες. Η πρώτη με τίτλο «Στο νήμα» προβάλλεται ήδη ως ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας έγινε ταινία. Στην πραγματικότητα δεν έγινε μόνο μία αλλά… δύο ταινίες. Η πρώτη με τίτλο «Στο νήμα» προβάλλεται ήδη ως ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη ακόμη βρίσκεται στο μοντάζ. Την πρώτη τη δημιούργησαν η Εμιλυ Γιαννούκου και ο Αλέξανδρος Παπανικολάου, δύο νέοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που ζουν στο Παρίσι. Τη δεύτερη την ετοιμάζει η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, κόρη του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη. Ο κ. Τσίπρας δεν είδε ολόκληρη την ταινία. Παρακολούθησε μόνο μερικά αποσπάσματα, λόγω ελλείψεως χρόνου, όπως δήλωσαν οι συνεργάτες του: «Είναι μια πολύ καλή ταινία, μου αρέσει» τους είπε και ευχήθηκε στους συντελεστές «καλή επιτυχία».
Τα αποσπάσματα όμως τα είδε και για έναν άλλον λόγο. Ηθελε να διαπιστώσει αν οι συντελεστές της ταινίας τήρησαν το deal που έκανε μαζί τους ένα πρωινό της 21ης Μαΐου στο Παρίσι το 2012, όπου τον είχαν συναντήσει για πρώτη φορά. Τι ήταν αυτή η συμφωνία; Να μην κινηματογραφήσουν τίποτε που αφορά τα παιδιά και γενικά την οικογένειά του. Οι συντελεστές έδωσαν το «ΟΚ.» για να προβληθεί η ταινία επειδή και ο κ. Τσίπρας τήρησε την υπόσχεσή του: να μην υπάρξει ούτε από εκείνον ούτε από τους συνεργάτες του παρέμβαση στο μοντάζ. Τράβηξαν ωστόσο 200 ώρες ταινίας όλη την προεκλογική περίοδο και πρόβαλαν μόνο 73 λεπτά: «Κόψαμε πολλά στο μοντάζ, όχι για κανέναν άλλον λόγο ούτε επειδή είχαμε κάποιου είδους παρέμβαση, αλλά επειδή θέλαμε να μην υπάρξει «κοιλιά» στην ταινία» εξήγησε ο κ. Παπανικολάου. Η ταινία στοίχισε μόλις 4.500 ευρώ.
Οσον αφορά τη δεύτερη ταινία, ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης τηλεφωνώντας στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για να τη ρωτήσει πότε αυτή θα είναι έτοιμη να προβληθεί. Η απάντηση που πήρε ήταν «μόλις βρω τα λεφτά», αλλά ο κ. Σκουρλέτης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ταινία θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό για προβολή στους κινηματογράφους. Ο κ. Σκουρλέτης δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για αυτήν την ταινία επειδή υπάρχουν πλάνα με πρόσφατα γεγονότα, ως την πρόταση μομφής που υπέβαλε το κόμμα στην κυβέρνηση.
Πώς όμως είναι ο κ. Τσίπρας ως πρωταγωνιστής σε μια κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Στο νήμα»; Οπως όλοι οι «ηθοποιοί», με τη σημείωση ότι είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι επρόκειτο για ντοκιμαντέρ και έτσι έδωσε το «ελευθέρας» στους συντελεστές να κάνουν ό,τι θέλουν, να εισβάλλουν παντού, να τον παρακολουθούν συνεχώς σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις του με μία και μόνο κάμερα.
Ετσι τυχαίως, κατά τον σκηνοθέτη, η κάμερα βρέθηκε εκείνο το πρωινό στο γραφείο του κ. Τσίπρα την ώρα που παρακολουθούσε την εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον Αntenna. Εκείνο το πρωινό που ο χρυσαυγίτης κ. Ηλ. Κασιδιάρης έριξε νερό στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου και χαστούκισε (κατά άλλους γρονθοκόπησε) τη Λιάνα Κανέλλη. Βλέποντας κανείς την ταινία θα νόμιζε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε την τηλεοπτική φάση από βίντεο, αλλά ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος βεβαιώνει ότι το έβλεπε «ζωντανά». Τον ενδιέφερε τι θα έλεγε εκείνο το πρωινό η κυρία Δούρου στην αντιπαράθεσή της με έναν χρυσαυγίτη. Μόλις ο κ. Κασιδιάρης ρίχνει ξαφνικά το νερό στην κυρία Δούρου, φωνάζει έκπληκτος «αυτός είναι ψυχοπαθής» και με το που ολοκληρώνεται το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό της κυρίας Κανέλλη ακούγεται να γελά αμήχανα και να λέει: «Σηκώθηκε πρώτη για να αμυνθεί». Αυτή η φράση παραλίγο να πυροδοτήσει ένταση ανάμεσα στο ΚΚΕ και στον κ. Τσίπρα, αφού στην αρχή διέρρευσε μόνο η φράση «αυτή σηκώθηκε πρώτη» χωρίς το «αμυνθεί» και πολλοί θα νόμιζαν ότι αντιμετώπιζε με στωικότητα έναν φασίστα που χτυπά μια γυναίκα. Αλλά όλα τα έσωσε η φράση «για να αμυνθεί» την οποία όντως λέει ο κ. Τσίπρας. Ετσι απεσοβήθη η εσωαριστερή… σύρραξη.
Μόλις τελείωσε το τηλεοπτικό απευθείας επεισόδιο, η κάμερα καταγράφει τον κ. Τσίπρα να σηκώνει το τηλέφωνο του γραφείου και να ομιλεί με τη Ρένα Δούρου, προφανώς για να της συμπαρασταθεί. Μάλλον δεν πήρε είδηση ότι τον καταγράφει η κάμερα, γιατί αν το συνειδητοποιούσε δεν θα την προσφωνούσε… «έλα, μανάρι μου» και δεν θα ανέλυε on camera την έννοια της βιαιοπραγίας με επιθέσεις με νερό ή με γιαούρτια: «Μανάρι μου, δεν είναι εξύβριση αυτό που σου έκανε αλλά βιαιοπραγία. Βιαιοπραγία είναι το νερό, όπως θα ήταν και το γιαούρτι» λέει στην κυρία Δούρου.
Στο σημείο αυτό ορισμένοι που είδαν ήδη την ταινία σημειώνουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε προεκλογική περίοδο από τον Μάιο ως τις 17 Ιουνίου και, δεύτερον, στην περίοδο αυτή και λίγο πριν από αυτήν πολλοί πολιτικοί του ΠαΣοΚ και της ΝΔ έπεσαν θύματα βιαιοπραγίας από αγανακτισμένους ή από δήθεν αγανακτισμένους πολίτες και πολλά γιαούρτια και μισόλιτρα μπουκάλια από νερό εκτοξεύτηκαν εναντίον τους. Δηλώσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για την έννοια της βιαιοπραγίας πολιτικών δεν υπήρξαν τότε και πολλές.

Χωρίς παρέμβαση
Ο Θεοδωράκης, τα «γαλλικά» και οι ομολογίες on camerra

Οι συντελεστές της ταινίας λένε ότι για πρώτη φορά επιχειρούν ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ και ότι έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι και από τη δουλειά που έγινε αλλά και από τη στάση που κράτησε απέναντί τους ο κ. Τσίπρας. Αλλωστε η απήχηση που είχε η ταινία στις πρώτες προβολές της ήταν εντυπωσιακή. Στην ταινία εμφανίζεται σε κάποια στιγμή και ο… Στ. Θεοδωράκης. Οι θεατές προς στιγμήν τα χάνουν βλέποντας τον σημερινό ηγέτη του κόμματος «Το Ποτάμι» να κάθεται σε ένα παγκάκι με τον κ. Τσίπρα και να συνομιλούν με το γνωστό ύφος που είχε ο κ. Θεοδωράκης στις εκπομπές του: δηλαδή, τις πολλές παύσεις και τις ευθείες ερωτήσεις στις οποίες ο κ. Τσίπρας φάνηκε να προσαρμόζεται. «Δεξιούρες με βάζεις να λέω, ρε π…» ακούγεται να λέει καθαρά σε κάποια στιγμή στον κ. Θεοδωράκη.
Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας κανείς την ταινία καταλαβαίνει πως ο κ. Τσίπρας κράτησε την υπόσχεσή του και δεν παρενέβη καθόλου στο μοντάζ. Και τούτο φαίνεται καθαρά γιατί, αν υπήρχε η όποια παρέμβαση, τότε δεν θα άφηνε τη σκηνή της στενής συνεργάτιδός του που εργάζεται στο ιδιαίτερο του γραφείο η οποία παραδέχεται σε προεκλογική περίοδο ότι «δεν έχουμε πρόγραμμα» ή να εμφανίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να παραδέχονται και αυτά πως δεν έχουν κοστολογήσει το πρόγραμμα ή το άλλο που ακούγεται στην ταινία: «Είναι δικό μας πρόβλημα το ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε μια περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής».

Αλλωστε το φιλμ ξεκινά με μια ομάδα λιμενεργατών, τον Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, που επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον του κ. Τσίπρα λέγοντάς του: «Πού ήσουν τέσσερα χρόνια; Τώρα μας θυμήθηκες, τώρα που έρχονται εκλογές;». «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, ένα ντοκιμαντέρ θέλαμε να κάνουμε, πρώτη φορά πολιτικό ντοκιμαντέρ. Στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλά τέτοια, με πρόσφατο αυτό με τον Φρανσουά Ολάντ με τίτλο «Η εξουσία»» λένε οι συντελεστές της ταινίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk