Ο άγνωστος πόλεμος των ισχυρών

Ο όμιλος Λάτση – ιδιαιτέρως ο επικεφαλής αυτού, κ. Σπ. Λάτσης – αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα. Σπάνιες είναι οι εμφανίσεις, οι συνεντεύξεις και ακόμη λιγότερες οι δημόσιες παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις στα πράγματα της χώρας.

Ο όμιλος Λάτση – ιδιαιτέρως ο επικεφαλής αυτού, κ. Σπ. Λάτσης – αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα. Σπάνιες είναι οι εμφανίσεις, οι συνεντεύξεις και ακόμη λιγότερες οι δημόσιες παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις στα πράγματα της χώρας.
Αυτή ήταν η παράδοση του ομίλου τα τελευταία 25 χρόνια.
Από την περασμένη εβδομάδα, όμως, τα μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από ολοσέλιδες δημοσιεύσεις και καταχωρίσεις του ομίλου Λάτση, μέσω των οποίων επιχειρείται να εξηγηθεί η στάση του στην υπόθεση της Εurobank, αλλά και γενικότερα να περιγραφεί πως αντιμετωπίζει η οικογένεια Λάτση τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα.
Οσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ αντιλαμβάνονται τους λόγους.
Γνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα ο όμιλος επιχειρεί να επανατοποθετηθεί στα ελληνικά οικονομικά πράγματα.
Εχασε πολλά από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, μια επένδυση 2,5 δισ. ευρώ και μια περιουσία πολλαπλάσια εξαϋλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο, αφήνοντας τον όμιλο Λάτση εκτός της αγοράς του χρήματος, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια τού προσέφερε, πέραν των άλλων, προστασία και υποστήριξη.
Με την έξοδό του – τα μερίδια που κατέχει η οικογένεια στην Εθνική Τράπεζα δεν μοιάζουν ικανά ακόμη να καλύψουν τη μεγάλη απώλεια της Εurobank – από την τραπεζική αγορά απώλεσε ισχύ, δυνάμεις και δυνατότητες.
Τώρα παλεύει για τα πετρέλαια σε μια προβληματική αγορά και διεκδικεί το Ελληνικό, έχοντας απέναντι αφανείς ανταγωνιστές, εχθρικούς τοπικούς παράγοντες και καχύποπτους πολιτικούς.
Επιπλέον, στο νέο περιβάλλον που τείνει να διαμορφωθεί στη χώρα από τις πολλές παρεμβάσεις και τις εμφανείς προτιμήσεις της τρόικας προς τους ξένους επενδυτές, ξέρει ότι θα χρειασθεί περισσότερους πόρους και νέους συμμάχους, προκειμένου να υπερνικήσει τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου.
Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις και οι καταχωρίσεις των τελευταίων ημερών δεν φανερώνουν τίποτε άλλο παρά διάθεση ανταγωνιστική, με στόχο την ολική επαναφορά σε μια αγορά που αλλάζει και σε μια χώρα που έχει πλέον δεθεί ποικιλοτρόπως με την Ευρώπη και είναι υποχρεωμένη να βαδίσει σε δρόμο καθαρά ευρωπαϊκό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εγχώριες δυνάμεις.
Αλλά δεν είναι ο μόνος που αμύνεται. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, άμυνα παίζει σε αυτό το περιβάλλον και η Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, που διαφεντεύει τις τύχες της, νιώθει την πίεση της τρόικας, αντιλαμβάνεται ότι οι ξένοι θέλουν μέσω της Εθνικής να ελέγξουν τη μισή ελληνική οικονομία και αντιστέκεται σε μια νέα αύξηση κεφαλαίου που θα υποτιμήσει τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ελλήνων επενδυτών και θα ευνοήσει την είσοδο των ξένων που καραδοκούν.
Παλεύει ο κ. Τουρκολιάς με άλλα εργαλεία, εξαντλεί τις δυνατότητες κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με ίδια μέσα και διεκδικεί χρόνο ικανό να αναδείξει τα οφέλη της εσωτερικής αναδιάρθρωσης και εκείνα της λειτουργικής κερδοφορίας, όπως την ονομάζει. Θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο τον επιδιωκόμενο από πολλούς «αφελληνισμό της Εθνικής».
Ωστόσο, δεν αποφεύγει την πίεση. Η Πειραιώς του ριψοκίνδυνου κ. Μιχ. Σάλλα έχει πάρει πλέον τα πρωτεία της τραπεζικής αγοράς, η γειτονική Alpha Bank θα έχει την ευκαιρία, με την εξασφαλισμένη αύξηση κεφαλαίου που επιχειρεί, να απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δεσμά της τρόικας και η Eurobank, στον βαθμό που περάσει σε ξένους, όπως θέλει η τρόικα, θα μπορέσει πιθανώς να επανακτήσει γρήγορα την ανταγωνιστική θέση της στην αγορά.
Αν η Εθνική, παρά τις προσπάθειες του κ. Τουρκολιά, μείνει μόνη, πιθανώς να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση, μέχρι να υποκύψει και να αποδεχθεί ως φυσικό επακόλουθο τον «αφελληνισμό» της.
Οπως και να έχει, τούτο τον καιρό παίζονται πολλά στην τραπεζική αγορά και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα.
Ολοι οι μεγάλοι όμιλοι της προηγούμενης 20ετίας δοκιμάζονται από τις πολλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, από τις χαμηλότερες εισοδηματικές βάσεις και τα νέα καταναλωτικά πρότυπα που αναγκαστικά επικράτησαν.
Οι παλαιοί μεγάλοι χαλυβουργοί, οι Αγγελόπουλοι, ο Μάνεσης, οι Στασινόπουλοι, είναι κλονισμένοι εξαιτίας της υποχώρησης των πάσης φύσεως κατασκευών, οι εταιρείες τους φυτοζωούν, με τις υψικαμίνους νεκρές και τις τράπεζες να διεκδικούν τα μεγάλα δάνεια του παρελθόντος.
Ο κλάδος του τσιμέντου επίσης έχασε την αίγλη που κατείχε. Οι άλλοτε πρωτοπόροι της κοινωνικής ευθύνης τώρα πιέζουν για ομαδικές απολύσεις, βρίσκονται σε δεινή θέση, οι μέχρι πρότινος κυρίαρχοι της βιομηχανίας είναι σήμερα ασθενείς.
Ο όμιλος Μυτιληναίου παλεύει με τη ΔΕΗ να επιτύχει καλύτερες τιμές ρεύματος για την ενεργοβόρο μονάδα του αλουμινίου. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση ή μη μιας νέας σχέσης με τη ΔΕΗ. Οπως και να έχει, η διεκδίκησή του είναι ισχυρή και δηλωτική πιθανώς της ανάγκης. Κατά μία εκδοχή, μάλιστα, εξαιτίας αυτής της τόσο έντονης διεκδίκησης οι «γέροντες» του ΣΕΒ «έκοψαν» την υποψηφιότητα του κ. Ευ. Μυτιληναίου από τη διοίκηση Συνδέσμου των βιομηχάνων.
Οπως και να έχει, στον τομέα της ενέργειας υπάρχει μέτωπο ανοιχτό. Και στον χώρο των κατασκευών επίσης, όπου έσβησαν μεγάλες επιχειρήσεις και οι μέχρι πρότινος ηγήτορες του κλάδου απειλούνται από φιλόδοξους νέους. Κοινή είναι η πεποίθηση πια ότι η θέση όλων αποτιμάται εξ αρχής. Η νέα εποχή δεν έχει βεβαιότητες για κανέναν, όσο ισχυρός και αν ήταν την προηγούμενη περίοδο.
Και στην ενέργεια τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά. Πολύ περισσότερο αν η μικρή ΔΕΗ διεκδικηθεί από ξένους, όπως οι διαθέσεις Γερμανών, Γάλλων και Ιαπώνων δείχνουν. Αν μετά την εξαγορά του ΟΤΕ από τους Γερμανούς εισέλθει και έτερος διεθνής παίκτης στην ηλεκτροπαραγωγή, το παιχνίδι θα αλλάξει δραματικά.
Οι ξένοι ενδιαφέρονται για τα λεφτά τους και μόνο, το έδειξαν άλλωστε στην κρίση, όταν έστελναν κάθε Παρασκευή απόγευμα τα διαθέσιμά τους έξω, μην και επιστρέψουμε κάποια στιγμή στη δραχμή!
Για τα κέρδη κάθε περιόδου νοιάζονται, θα εξαντλήσουν τις υπάρχουσες δομές και θα αφήνουν τα λιγότερα δυνατά χρήματα εδώ. Είναι αυτή μια κατάσταση που θέλει αξιολόγηση και ίσως πρωτοβουλίες από το νέο, υγιές ελληνικό χρήμα, το οποίο μπορεί να διεισδύσει στους συγκεκριμένους τομείς και να αναδείξει πλεονεκτήματα που δεν έχουν τα απρόσωπα διεθνή μεγαθήρια, τα οποία συνήθως πάσχουν από έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης.

Το «νέο χρήμα» εμφανίζεται παντού
Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η διεκδίκηση που αρχίζουν να αναπτύσσουν υγιείς μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν στα χρόνια της κρίσης και νιώθουν ικανές να μεγαλώσουν. Η Pharmathen, στον χώρο των φαρμάκων, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, η Γιώτης και η Chipita στα τρόφιμα, ο Σκλαβενίτης στον χώρο του λιανικού εμπορίου, ο Ανδρεάδης στον ξενοδοχειακό τομέα και άλλοι που κερδίζουν συνεχώς μερίδια.
Το λεγόμενο «νέο χρήμα» κάνει την εμφάνισή του παντού πια, ενώ αντιθέτως απειλούνται με εξαφάνιση σχήματα παλαιάς κοπής στην ακτοπλοΐα, στα ψάρια και στον τουρισμό.
Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, αλλά είναι σαφές ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την επέμβαση εταίρων και δανειστών, από τις συμφωνίες με την τρόικα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται, αλλάζουν εντελώς τον χάρτη των συμφερόντων.
Η επανένταξη στην ευρωζώνη, ο καθαρά ευρωπαϊκός δρόμος που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, απαιτεί αναπροσαρμογή του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Προστατευτικά τείχη που δεν έπεφταν τώρα θα πέσουν, προνομιακές σχέσεις θα κλονισθούν, η επιχειρηματική ζωή θα γίνει πιο ριψοκίνδυνη και η διείσδυση των ξένων θα αυξηθεί.
Θα συμβούν πολλά προσεχώς. Ηδη συμβαίνουν αρκετά. Εγχώρια και διεθνή συμφέροντα αναμειγνύονται, περιουσίες χάνονται, αλλά και περιουσίες φτιάχνονται.
Γι’ αυτό και ο πόλεμος εντείνεται και αναμένεται να γίνει αδυσώπητος το επόμενο διάστημα. Το «πάρτι» της νέας εποχής έχει ξεκινήσει πριν από αυτή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk