Μετάλλαξη της ΝΔ σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς

Η ΝΔ με τη σημερινή της μορφή, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχει «κλείσει τον κύκλο της».

Η ΝΔ με τη σημερινή της μορφή, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχει «κλείσει τον κύκλο της». Αυτό παραδέχεται πληθώρα στελεχών της ΝΔ, είτε υπουργοί είτε βουλευτές, που θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει ιδεολογική επανατοποθέτηση του κόμματος, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη χώρα, τέσσερα χρόνια μετά την έλευση του Μνημονίου. Οι συνθήκες άλλαξαν, όπως μετεβλήθησαν και τα πολιτικά δεδομένα της εποχής – αναπόφευκτη συνέπεια της επίδρασης του Μνημονίου – και ως εκ τούτου εντείνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, αλλά και ευρύτερα τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της παράταξης. Ετσι η νέα πολιτική σύνθεση που προετοιμάζει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά τις ευρωεκλογές, θεωρείται δεδομένη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει συγκεκριμένος ο τρόπος μετάλλαξης της ΝΔ.
Υπέρμαχος των αλλαγών είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό πολιτικό σώμα του 21ου αιώνα δεν είναι το ίδιο με εκείνο της Μεταπολίτευσης. Μάλιστα, υπενθυμίζει την προ πολλών ετών προφητική του ρήση ότι «έκλεισε ο βιοϊστορικός κύκλος των κομμάτων» και μιλάει για την ανάγκη της σύνθεσης και της συναίνεσης.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υπέρμαχος της πολιτικής σύνθεσης, είναι έτοιμος να θέσει τις νέες συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη της χώρας, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα. Οι όροι «Νέα Εποχή» και «Νέα Ελλάδα» που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός αποτυπώνουν την απόφασή του να δώσει νέα μορφή, διάσταση και ιδεολογικό περιεχόμενο στην κεντροδεξιά παράταξη, μια εξέλιξη που είχε αναδείξει «Το Βήμα» ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012.
Σε μια αρκετά ειλικρινή και ανοικτή εκδήλωση συναισθημάτων του, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ, στα τέλη του 2009, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε σε συνομιλητή του την επιθυμία του να συνθέσει και να ενώσει ετερόκλητες δυνάμεις.
Αυτό ήταν ένα παλαιό όραμά του, το οποίο όμως υπό τις σημερινές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ενδέχεται να… λάβει σάρκα και οστά. «Εσύ τι θέλεις; Δεν θέλεις ένα κόμμα όπου θα έχουν θέση πολίτες που μέχρι πρότινος τους χώριζαν τα κομματικά τείχη;» είχε ρωτήσει τον συνομιλητή του, δίνοντάς του να καταλάβει ότι ο στόχος του για τη «Νέα Ελλάδα» περνούσε μέσα από το δύσκολο εγχείρημα του συγκερασμού ετερόκλητων ως πριν από λίγα χρόνια δυνάμεων.
Αναμφίβολα όμως για τον ίδιο βασική συνισταμένη είναι ότι η κεντροδεξιά παράταξη, σαφώς υπό άλλη μορφή από τη σημερινή, θα αποτελέσει την πολιτική «ομπρέλα» για να καλύψει πρόσωπα και δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός της ΝΔ. Στο πρωθυπουργικό γραφείο κυριαρχεί η άποψη ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στην εποχή που ξεκινά και η οποία απέχει πολύ από την κατάσταση που επικράτησε στην Ελλάδα μετά το 1974.
Πώς μεταφράζεται αυτό που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, εν μέσω ενός πολιτικού σκηνικού που μεταβάλλεται διαρκώς; Πρωτίστως αφορά τη συνένωση των αστικών δυνάμεων της Δεξιάς και του Κέντρου και δευτερευόντως τη συμπόρευση με πρόσωπα και δυνάμεις από τον μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό χώρο, που όμως είναι εκτός ΝΔ.
Την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός, τελειώνοντας μια ενδιαφέρουσα ομιλία του στο Συνέδριο Ελλήνων Εξαγωγέων, είπε με έμφαση, δίνοντας λαβή για σχόλια και σενάρια: «Δεν θα πετύχουμε για λόγους ιδεολογίας ή κόμματος. Οποιος πιστεύει ακόμη σε αυτά είναι πολύ πίσω. Θα πετύχουμε για λογαριασμό ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρης της χώρας».
Βέβαια ορισμένοι στην ΚΟ της ΝΔ λένε ότι πάντοτε υπάρχει ο παράγοντας του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που αποτελεί σταθερά για τον χώρο της ΝΔ. «Εξελίξεις χωρίς τον Καραμανλή δεν μπορεί να υπάρξουν» επιμένουν και υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί να γίνουμε φορέας υποδοχής πασόκων που ήταν υβριστές της παράταξης».
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν φιλελεύθεροι που τονίζουν ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η παράταξη και δεν θεωρούν αυτοσκοπό τη συνένωση ετερόκλητων δυνάμεων, κάτω από μια ευρωπαϊκή ομπρέλα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν πρέπει – εάν τεθεί – να αλλάξει το όνομα ΝΔ και εμφανίζεται υπέρμαχος των ριζικών αλλαγών σε πάρα πολλά επίπεδα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη διαχωρίζει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα, όπως και οι Κ. Χατζηδάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Υπέρ της μετεξέλιξης της ΝΔ εμφανίζονται οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Αρβανιτόπουλος και Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Κ. Μαρκόπουλος μιλάει για την ανάγκη να υπάρξει ιδεολογικοποίηση της πολιτικής.
Η κυρία Μπακογιάννη επιμένει ότι πρέπει να καλυφθεί το Κέντρο και τονίζει ότι οι βασικές αρχές αυτού του χώρου εγκαταλείφθηκαν, ενώ διευκρινίζει πως δεν την ενοχλεί ο τίτλος ΝΔ και μιλάει για αλλαγή πολιτικής και προσαρμογή στις νέες ανάγκες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, ο οποίος εκφράζει αυτή τη στιγμή τον σκληρό πυρήνα του κόμματος με τις συχνές ομιλίες του, υποστηρίζει ότι η υπεράσπιση των αξιών της παράταξης είναι πάνω απ’ όλα. Βέβαια λέει ότι οι έννοιες Δεξιά και Κέντρο, που έχουν αναμφισβήτητη ιστορική και πολιτική σημασία, δεν αφορούν ιδιαίτερα σήμερα τον ψηφοφόρο, για τον οποίο κυρίως μετράνε τα οικονομικά του.

Οι «αντάρτες»
Αυτοδιοικητικοί πονοκέφαλοι
Παραμένουν τα προβλήματα σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους για τη ΝΔ, καθώς οι «αντάρτες» επιμένουν. Η ένταση κυριαρχεί στην Κεντρική Μακεδονία, όπου εσχάτως διαπληκτίζονται δημοσίως οι Ι. Ιωαννίδης και Απ. Τζιτζικώστας. Στη Στερεά Ελλάδα εμμένει ο Αθ. Γιαννόπουλος έναντι του Κ. Μπακογιάννη, ενώ στην Πελοπόννησο υπάρχει «γαλάζια» γκρίνια για τον Π. Τατούλη και ετοιμάζεται να ανακοινωθεί ψηφοδέλτιο εντός των ημερών από τον Δ. Σαραβάκο. Στην Αθήνα έχει βελτιωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες εντός της ΝΔ το κλίμα για τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο που ανακοινώνει την Τετάρτη το όνομα του συνδυασμού, αν και ο Ν. Κακλαμάνης επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί. Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να έχει ο κ. Γ. Κουμουτσάκος στην Αττική.

Ευρωψηφοδέλτιο
Γκρίνια για τον Γ. Κύρτσο

Μεγάλη γκρίνια υπάρχει στο «γαλάζιο» παρασκήνιο για τον δημοσιογράφο και εκδότη Γ. Κύρτσο, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο κ. Κύρτσος, που αποτελεί πρόταση στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, δέχεται πολλά πυρά από πληθώρα βουλευτών για τις κατά καιρούς ιδιαίτερα επικριτικές αναφορές του τόσο για τον Αντ. Σαμαρά όσο και για τον Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, τονίζουν ότι εάν διαβάσει κανείς το βιβλίο του με τίτλο «Αγανακτήστε αλλά τολμήστε» που εκδόθηκε το 2013, θα βρει σε πολλές σελίδες αρκετά αρνητικά σχόλια για τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά. Ειδικά για τον Πρωθυπουργό, υπάρχει σε ένα σημείο υπό τον τίτλο «Ψεύτικες σχεδόν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις Σαμαρά» η εξής αναφορά: «…ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ πολιτικής υποκρισίας και ασυνέπειας». Ιδιαίτερα αρνητική στη συμμετοχή του κ. Κύρτσου στο ευρωψηφοδέλτιο φέρεται να είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη που έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον δημοσιογράφο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk