Θησαυρός €1,2 δισ. στα Βαλκάνια

Τις κρυμμένες αξίες που διαθέτουν οι θυγατρικές τους στα Βαλκάνια καλούνται να αναδείξουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσής τους.

Τις κρυμμένες αξίες που διαθέτουν οι θυγατρικές τους στα Βαλκάνια καλούνται να αναδείξουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσής τους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή μπορεί να εξοικονομηθούν περί τα 1,2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Οπως εξηγούν, με τις κατάλληλες συνεργασίες μπορεί να στηθεί ένα ανάχωμα στην επιταγή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της έκθεσης των εκτός Ελλάδος εργασιών κατά 50%.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έχει ταχθεί υπέρ των συνενώσεων στην ευρύτερη περιοχή ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, οι ελληνικοί όμιλοι διατηρούν στις υπό εξέταση αγορές μερίδιο αγοράς επί του συνολικού ενεργητικού της τάξης του 15%. Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι η ανεξάρτητη δραστηριοποίησή τους σε κάθε χώρα εμποδίζει τη δημιουργία συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα και κατ’ επέκταση την κερδοφορία. Εκτιμά ότι, παρά το γεγονός ότι οι μονάδες στο εξωτερικό διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται με δικούς τους πόρους, δεν έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν σημαντικό μέγεθος και μερίδιο αγοράς, παράγοντες κρίσιμοι για τα αποτελέσματά τους.
Οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων θα κληθούν το επόμενο διάστημα να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα πλάνα τους για τη νέα αρχιτεκτονική των δραστηριοτήτων τους στη ΝΑ Ευρώπη. Ειδικότερα, θα επιχειρήσουν να πείσουν τόσο την εγχώρια νομισματική Αρχή όσο και τις Βρυξέλλες ότι είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτές τις εργασίες χωρίς να βρεθούν στο ορατό μέλλον εκ νέου με έλλειμμα κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τρεις επιλογές: να συγχωνεύσουν θυγατρικές τους, να τις ανταλλάξουν ή να τις πωλήσουν.
Στρατηγική επιλογή


Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η παραμονή στην περιοχή των Βαλκανίων παραμένει βασικός στρατηγικός στόχος. Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, «αλίμονο αν φθάσουμε στο σημείο να πουλήσουν οι τράπεζες τα «ασημικά» τους στο εξωτερικό και να επιστρέψουν εντός συνόρων», σημειώνοντας ότι «θα είναι εγκληματικό να εγκαταλείψουμε αυτό που χτίσαμε τόσα χρόνια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ήδη από το 2008 έχει επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας της ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
Τα πλάνα αναδιάρθρωσης των Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank που βρίσκονται υπό αναθεώρηση θα ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις των διοικήσεών τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank για ανταλλαγές θυγατρικών σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται, με στόχο μια δίκαιη μοιρασιά που θα οδηγεί στη δημιουργία ισχυρών σχημάτων σε κάθε τοπική οικονομία. Από την άλλη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται πως έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς θεωρεί ότι το μέγεθος στην παρούσα συγκυρία δεν αποτελεί κρίσιμη παράμετρο αποτελεσματικότητας, αλλά ότι η επιτυχία μιας επένδυσης εξαρτάται από το πόσα κέρδη δημιουργεί.
Οι μεγαλύτερες αγορές


Οι μεγαλύτερες αγορές στις οποίες έχουν παρουσία και οι τέσσερις ελληνικοί όμιλοι είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρουμανική αγορά, όπου Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank διατηρούν μερίδιο άνω του 18% επί συνολικών χορηγήσεων 50 δισ. ευρώ. Για το 2014 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Ρουμανίας θα ενισχυθεί κατά 2,2%, μετά το +3,50% του 2013. Επιπλέον, αναμένεται πιστωτική επέκταση της τάξης του 6%, δημιουργώντας ευκαιρίες νέων εργασιών για τις τράπεζες.
Ακολουθεί σε μέγεθος η Βουλγαρία, με συνολικά υπόλοιπα δανείων 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα χορηγήσεις λιανικής. Παρά τη στασιμότητα που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια στις νέες πιστώσεις, το γεγονός ότι την περίοδο 2014 – 2020 θα δεχθεί τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια ως ποσοστό του ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ, αποτελεί δέλεαρ για τις τράπεζες. Τέλος στη Σερβία, με δανεισμό της τάξης των 21 δισ. ευρώ, ευκαιρίες παρουσιάζονται κυρίως στην επιχειρηματική και κατά δεύτερο ρόλο στην καταναλωτική πίστη. Η χώρα βγήκε πέρυσι από τετραετή ύφεση, ενώ για φέτος αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,50%.

Μ. Σάλλας: Πρόταση για τις συγχωνεύσεις
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας για την πρόταση περί συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, τόνισε ότι:
«Δυστυχώς δεν προχώρησε αυτή η πρόταση. Οπως γνωρίζετε, οι θυγατρικές που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια έδωσαν μεγάλη ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2008 διατύπωσα την πρόταση της συγχώνευσης των τραπεζών μας στις χώρες αυτές για τη δημιουργία ισχυρότερης τραπεζικής παρουσίας που θα βοηθούσε και τις τράπεζες στην Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε συνέργειες, δηλαδή οφέλη, που θα ξεπερνούσαν αρκετά το 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα ισχυροποιούσε περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ομως, παρά την κατά καιρούς επαναφορά της πρότασης αυτής, δεν μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε. Ετσι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων που επιβάλλουν τη συρρίκνωση των τραπεζών μας στο εξωτερικό, θέτοντας σε κίνδυνο και πολλά άλλα πράγματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk