Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της Εθνικής

Σε τρία διαφορετικά σενάρια κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών έχει καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, κάνοντας χρήση 14 εναλλακτικών εργαλείων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται η έκδοση νέων μετοχών ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Σε τρία διαφορετικά σενάρια κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών έχει καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, κάνοντας χρήση 14 εναλλακτικών εργαλείων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται η έκδοση νέων μετοχών ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται από ειδική ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να εκπονήσει το πλάνο ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να παρουσιαστεί το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί η αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από τα stress tests, χωρίς να προκληθεί απομείωση του ποσοστού των μετόχων της που συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η «ένεση» αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω πώλησης τίτλων που δεν θα επηρεάσουν τη μετοχική της σύνθεση, αλλά και με ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει την επίτευξη ενός λογικού τιμήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς θεωρεί ότι μεγάλο «όπλο» του ομίλου αποτελεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας. Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το 2013 έκλεισε με κέρδη 809 εκατ. ευρώ μετά από ζημιές 2,14 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πηγές από την τράπεζα εκτιμούν ότι και το 2014 θα είναι κερδοφόρο για τις δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

«Βασική στρατηγική μας και για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η επίτευξη διατηρήσιμης και διαχρονικής οργανικής κερδοφορίας»
τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τουρκολιάς, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να προβαίνει σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαιακών του αποθεμάτων με σειρά ενεργειών που σκοπεύουν στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών έτσι όπως προέκυψαν από την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος», αποκλείοντας την αύξηση κεφαλαίου με έκδοση μετοχών.
Το «γύρισμα» σε κερδοφορία κατέστη δυνατό με τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος, επιτρέποντας τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Ιδιαίτερα θετική στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ήταν επίσης η συμβολή της Finansbank, με κέρδη 439 εκατ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές της ΝΑ Ευρώπης συνέβαλαν με κέρδη 32 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της άσκησης της BlackRrock, τονίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει μακράν τις χαμηλότερες δυνητικές ζημιές για την περίοδο της άσκησης, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Σε σχέση με τον υπολογισμό της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1,45 δισ. ευρώ για τα 3 χρόνια μέχρι το 2016, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι τα κέρδη προ προβλέψεων για το 2013, έτος ύφεσης για την Ελλάδα και σημαντικών πιέσεων για την Τουρκία, ανήλθαν σε 1,55 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τη σχετική πρόβλεψη σε ένα μόλις έτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk