ΟΑΣΕ: Ενέκρινε αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία

Την αποστολή κλιμακίου παρατηρητών στην Ουκρανία ενέκρινε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΑΟΣΕ) σε συνεδρίαση την Παρασκευή. Η έδρα της αποστολής θα βρίσκεται στο Κίεβο και αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε άλλες εννέα πόλεις -περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι πολίτες. Βήμα προς αποκλιμάκωση της κρίσης χαρακτηρίζει την απόφαση ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Την αποστολή κλιμακίου παρατηρητών στην Ουκρανία για περίοδο έξι μηνών ενέκριναν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΑΟΣΕ) σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η αποστολή θα αποτελείται αρχικά από 100 εμπειρογνώμονες, αλλά ο αριθμός τους προοδευτικά μπορεί να φτάσει τους 400.

Η έδρα της αποστολής θα βρίσκεται στο Κίεβο και αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε άλλες εννέα πόλεις, περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι πολίτες. Στη σχετική απόφαση του ΟΑΣΕ δεν αναφέρεται η Κριμαία.

Διπλωμάτες δυτικών χωρών είχαν δηλώσει νωρίτερα ανωνύμως πως επιτεύχθηκε συμβιβασμός με τη Ρωσία για τις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί η αποστολή η οποία σκοπό θα έχει να παρατηρήσει και να καταγράψει την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας.

Η Ρωσία αρχικά είχε ασκήσει βέτο στην αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 100 πολιτικοί εμπειρογνώμονες και ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.

Οι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι θα ήταν απίθανο οι παρατηρητές να καταφέρουν να επισκεφθούν την χερσόνησο της Κριμαίας, ωστόσο χαρακτήρισαν εξίσου σημαντικό να επισκεφθούν την ανατολική Ουκρανία, όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι.

Βήμα προς αποκλιμάκωση της κρίσης χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΑΣΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Είχαν προηγηθεί αρκετές ανεπιτυχείς απόπειρες να συμφωνηθεί η αποστολή παρατηρητών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk