Τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, μαζί με δύο στενούς συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε η ΕΕ στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων εξαιτίας της Κριμαίας. Τα τρία κορυφαία στελέχη, μαζί με άλλους εννέα αξιωματούχους, υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ «παγώνουν».

Τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν μπαίνουν στο στόχαστρο της ΕΕ, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου. Άλλα 12 άτομα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα», η Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας του Ιουνίου ακυρώθηκε, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις -ζήτημα σαφώς δυσκολότερο- εξετάζονται.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, η ΕΕ αποφάσισε να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου.

Παράλληλα, προστέθηκαν άλλα 12 ονόματα στη λίστα των 21 προσώπων για τα οποία απαγορεύθηκε η έκδοση βίζας, ενώ «πάγωσαν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τόσο ο Βαν Ρόμπαϊ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις δεν είναι «αντίποινα», αλλά επιβάλλονται για να σταματήσουν οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι «28» συμφώνησαν να ζητήσουν από την Επιτροπή να ετοιμάσει μια αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων των ευρύτερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να στείλει παρατηρητές στην Ουκρανία, εάν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ) αποτύχει να γίνουν δεκτοί οι δικοί του αξιωματούχοι.

Οι «28» αναμένεται την Παρασκευή να υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Συντονισμένες κινήσεις με τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων με την προσθήκη της ρωσικής τράπεζας Rossiya Bank και άλλων 20 αξιωματούχων στη λίστα των φυσικών και νομικών προσώπων που έχει επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου.

Ανάμεσα στους ρώσους αξιωματούχος είναι και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Αλεξέι Γκρομόφ. Τη νέα λίστα συμπληρώνουν και άλλα στελέχη του πολύ στενού περιβάλλοντος του ρώσου προέδρου.

Ακόμη σημαντικότερα, το διάταγμα του Λευκού Οίκου προβλέπει τη δυνατότητα περιοριστικών μέτρων, εάν κριθεί αναγκαίο, στους ρωσικούς τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενέργειας, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, μηχανοκατασκευών και στρατιωτικών εξοπλισμών.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προχώρησε πρώτες «αντι-κυρώσεις» σε βάρος των ΗΠΑ, που απαντούν στις κυρώσεις της Δευτέρας.

Πρόκειται για απαγόρευση εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία σε εννέα αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

«Έχουμε προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων θα χτυπήσει τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» υπογράμμισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε τα μέτρα αντίποινα στις κυρώσεις της Δευτέρας.

Η ρωσική λίστα φαίνεται ότι καταρτίστηκε ως «καθρέφτης» των αμερικανικών κυρώσεων της Δευτέρας, στοχεύοντας τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, Χάρι Ριντ και Τζον Μπένερ και προεδρικούς συμβούλους για θέματα ασφάλειας.