«Η μάχη απέναντι στο ρατσισμό δεν είναι μία μάχη που δίνεται μέσα από ιδεολογικές «ταμπέλες», ούτε είναι υπόθεση συγκεκριμένων κομμάτων. Είναι μία μάχη που όλοι μαζί οφείλουμε να την δίνουμε καθημερινά και που όλοι μαζί πρέπει να την κερδίσουμε», αναφέρει στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Όπως τονίζει στο μήνυμα, «σήμερα που η ελληνική κοινωνία υφίσταται ακόμη τις συνέπειες μίας κρίσης η οποία έθεσε σε δοκιμασία πολλές από τις σταθερές αξίες της καθημερινής μας ζωής, η Ελληνική Δημοκρατία αποδεικνύει εμπράκτως ότι αξιοποιεί πλήρως το νομικό της οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση κάθε διάκρισης ή βίας κατά προσώπων, λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής».
Επισημαίνει ακόμη ότι «είναι γνωστή στους πάντες η αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας στην πρόκληση που αποτέλεσε η έκνομη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, το οποίο αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενώπιον της Δικαιοσύνης, όχι για τις ιδέες του, αλλά για τις πράξεις του».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει ακόμη ότι το υπουργείο, με τη σύσταση των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία, έδωσε ουσιαστική απάντηση στην αποτροπή των φαινομένων ρατσισμού και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και με την λειτουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως είναι οι Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει καταστεί σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη ζωή και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης που βρίσκεται στην Ελλάδα».

Συνάντηση Ν.Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ
Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε με τoν υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και συνεργασίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα ασφαλείας και στα θέματα αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών» και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδεουλάκος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ κ. Σπυρίδων Λαμπρίδης και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Αριέ Μέκελ.