Για τρίτη ημέρα, σήμερα, Παρασκευή συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΟΛΜΕ, καθώς το Σάββατο λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας και πολλοί εκπαιδευτικοί τεχνικής κατεύθυνσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση.

Η πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε, ενώ νέα συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αθέτηση υποσχέσεων και αναλγησία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σε άλλες θέσεις θα τοποθετηθούν 1.600 από τους συνολικά 1.850 εκπαιδευτικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον Κ.Αρβανιτόπουλο, θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά όπως αναγνώρισε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, λόγω των «δεσμεύσεων του παρελθόντος έναντι της τρόικας».

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ επισημαίνει: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει την αναλγησία των υπουργών Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου και Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, αλλά και συνολικά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, οι οποίοι οδηγούν στην απόλυση – σφαγή εκατοντάδες εκπαιδευτικούς της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης στις 22 Μάρτη.

»Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Παιδείας που αθετεί την υπόσχεσή του ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Καταγγέλλουμε και τους δύο Υπουργούς οι οποίοι κρύβονται αυτές τις ημέρες από την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς, αρνούμενοι ακόμα και τις συναντήσεις που οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνουν.

»Τους προειδοποιούμε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως τετελεσμένα τις απάνθρωπες απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση, τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο τομέα μόνιμων υπαλλήλων μετά από 100 χρόνια.

»Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την ακύρωση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, ιδίως των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας στην εργασία και στη ζωή. Δεν θα αποδεχθούμε τις απολύσεις

»Τα ονόματα όσων υπογράψουν τις απολύσεις θα γραφτούν στα βιβλία της Ιστορίας με τα πιο μελανά χρώματα ως οι σφαγείς των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων της χώρας μας».

Την Πέμπτη, εκπαιδευτικοί κατέλαβαν συμβολικάτο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο βρίσκεται στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ευφρονίου 8 στο Παγκράτι.

Λίγο πριν από τις 15.30, οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών προς τους διαμαρτυρόμενους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την πολυκατοικία και τους απώθησαν στην οδό Πρατίνου.

Νωρίτερα είχε φτάσει εκεί η πορεία της ΑΔΕΔΥ που είχε ξεκινήσει από το κέντρο της Αθήνας υπό τη συνοδεία διμοιρίας των ΜΑΤ, η οποία τους κράτησε σε απόσταση 50-60 μέτρων από το σημείο των επεισοδίων.

Εντός του κτιρίου παρέμεναν έως αργά το βράδυ περίπου 40 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν βγει στο μπαλκόνι σχηματίζοντας το σήμα της νίκης.

Η κατάληψη έληξε περίπου στις 11 το βράδυ.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν να λάβουν μία προφορική, έστω, διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις εκπαιδευτικών.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα γεγονότα μέσω του Twitter αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο αντίδρασης των συνδικαλιστών και τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν αλλάζουν.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν προκηρυχθεί οι 200 θέσεις συναδέλφων τους σε ΙΕΚ οι οποίοι στο τέλος του μήνα χάνουν τη δουλειά τους, όπως τους είχε αρχικά ειπωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.