Την ανάγκη να διαφοροποιήσει η Ευρώπη τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να αναπτύξει τις δικές της πηγές ενέργειας τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η Ευρώπη θα πρέπει να διερευνήσει τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο και να στηρίξει τις χώρες-μέλη που διαθέτουν ενεργειακές πηγές.

Σχετικά με τη συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης συνολικά μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα και την ασφάλεια στις καταθέσεις».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το βήμα αυτό, το οποίο-όπως είπε-προλαμβάνει και τις μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ξεμπλόκαρε ακόμη μία οδηγία που προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε τράπεζες σε όλα τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Γίνονται ουσιαστικά βήματα και για την διαφάνεια στην Ευρώπη» τόνισε.

Τόνισε, ακόμη, ότι όλοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την ολοκληρωση της αξιολόγησης της τρόικας και για το ότι «ως Έλληνες γυρίζουμε μια καινούργια σελίδα».

Σημείωσε ότι στη Σύνοδο τέθηκαν επί τάπητος το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, της ενεργειακής ασφάλειας, του κλίματος και της ουκρανικής κρίσης.

Τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θεωρείται πολύ επιτυχημένη και ότι αυτό έκανε καλό στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.