Ενα ψηφοδέλτιο ενωτικό και ενιαίο, ανανεωτικό και αντιπροσωπευτικό, το οποίο θα αποτυπώνει τη δυναμική και την προοπτική της Ελιάς, αποφασίστηκε στη συνάντηση των Κομμάτων και Κινήσεων της Ελιάς.

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Συμφωνήθηκε επίσης η διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών.

Διαβάστε τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Ελιάς

Κοινή διαπίστωση είναι η ύπαρξη μεγάλης διάθεσης στράτευσης και συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο όχι μόνο από στελέχη και μέλη όλων των Κομμάτων και Κινήσεων που μετέχουν στην Ελιά, αλλά και από πρόσωπα που πιστεύουν στη δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των οποίων πολλά που ανήκουν στην Κίνηση των 58.

Στο ψηφοδέλτιο θα εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όλοι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί χώροι.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση χαιρέτισαν την ένταξη στην Ελιά της Κίνησης Μεταρρυθμιστική Αριστερά, που συγκροτείται από στελέχη που ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ και ευρύτερα στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Ενδεικτικά κάποια ονόματα που συζητήθηκαν για το ψηφοδέλτιο, Συλβάνα Ράπτη, Κατερίνα Μπατζελή, Εύα Καϊλή, Θανάσης Χειμωνάς, Κυριάκος Πιερρακάκης, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ευθύμης Καρδαράς, Σωτήρης Κατσέλος, Δημήτρης Καρέλας, Δημήτρης Μπρίμης, Μαρία Παπαϊωάννου-Σφαέλου, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Τσολακίδης, Παναγιώτης Κωστούλας, Παναγιώτης Πάτρας, Μάνος Επιτροπάκης, Νίκος Μπίστης.

Δήλωση Νίκου Διακουλάκη εκ μέρους της κίνησης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β

«Η ΕΛΙΑ ως νέος πολιτικός σχηματισμός θα επιδιώξει να άρει τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες των εκατομμυρίων αναποφάσιστων συμπολιτών μας με:

-τις προγραμματικές της θέσεις στα μεγάλα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης, και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη
-το ενιαίο, ανανεωμένο, συναινετικό, αξιοκρατικό και αντιπροσωπευτικό ευρωψηφοδέλτιο της
-τις αξιόπιστες και ενωτικές διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας της.
Η προσπάθεια για ένταξη στην ΕΛΙΑ και όσων δυνάμεων του κεντροαριστερού και ενδιάμεσου χώρου δεν ανταποκρίθηκαν ακόμη στο ενωτικό κάλεσμα θα συνεχιστεί και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές».

Δηλώσεις Γιάννη Τούντα

«Είμαι μέλος των Κινήσεων που συμμετέχουν στην Ελιά. Θέλω να πω πρώτα απ’ όλα ότι η Ελιά που φυτρώσαμε πριν από λίγο καιρό μεγαλώνει γρήγορα. Ήδη προστέθηκε ένα νέο κλαδί, η «Μεταρρυθμιστική Αριστερά» που είναι στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ και την Ανανεωτική Αριστερά.

Για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σήμερα διαπιστώσαμε μια μεγάλη διαθεσιμότητα κυρίως νέων ανθρώπων, να μπουν στο ψηφοδέλτιο να βοηθήσουν αυτό το εγχείρημα που είναι το εγχείρημα της ενότητας της ανανέωσης.

Θέλω να πω επίσης ότι σύντομα, μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση των θέσεων που επεξεργαζόμαστε. Θέσεων ριζοσπαστικών, θέσεων καινοτόμων για την Ευρώπη, για το κράτος, για την κοινωνική πολιτική, για την οικονομία τα οποία θα αποτελέσουν και το στίγμα το ιδεολογικό και το πολιτικό αυτής της νέας μεγάλης προσπάθειας για την ενότητα της Κεντροαριστεράς».

Δηλώσεις Ανδρέα Λοβέρδου

«Ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνεδρίαση, αποφασίσαμε τα κριτήρια, αποφασίσαμε το πότε θα παρουσιάσουμε το συνολικό ψηφοδέλτιο επισήμως την άλλη Κυριακή και επίσης αξιολογήσαμε τις πάρα πολλές υποψηφιότητες.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι σε αυτή την τραγικά δύσκολη συγκυρία δεκάδες άνθρωποι από όλη την χώρα επιθυμούν να είναι μέλη αυτού του ψηφοδελτίου της Ελιάς. Σημειώστε ότι θα είναι η πρώτη κίνηση με μάλιστα χαρακτηριστικά ψηφοδελτίου, όπου κάποιοι άνθρωποι 42 τον αριθμό, θα πάρουν στις πλάτες τους την Ελιά.

Η ανανέωση θα είναι το βασικό στοιχεία που θα διαπνέει τις υποψηφιότητες μαζί φυσικά με την περιφερειακότητα και οπωσδήποτε την έκφραση των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στο ψηφοδέλτιο αυτό.

Η ανανέωση όμως αφορά πρόσωπα τα οποία είναι νέα στην ηλικία, πρόσωπα τα οποία είναι νέα στην πολιτική ανεξαρτήτως της ηλικίας και θα είναι το δυναμικό στοιχείο του ψηφοδελτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο έχει ανακύψει θέμα ενδοκυβερνητικών ισορροπιών και κυβερνητικής σταθερότητας με αφορμή τις ρυθμίσεις για το γάλα. Πολλοί βουλευτές και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία με πρώτο τον κ. Χαρακόπουλο, λένε ότι θα καταψηφίσουν. Θεωρείτε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα; Και αν ναι υπάρχουν εφεδρείες;

Αυτά τα περί εφεδρειών να τα ρωτήσετε σε άλλους. Εγώ είμαι ένας πολιτικός με καταγεγραμμένη πορεία και έχω με όλους τους τρόπους διαβεβαιώσει εμπράκτως ότι υποστηρίζω την κυβερνητική σταθερότητα και την ομαλότητα στη χώρα.

Πρέπει όμως να σημειώσω και εγώ ότι αυτή η ιστορία με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν βάσει της μελέτης του ΟΟΣΑ, ήταν μια αυτοπαγίδευση αυτής της Κυβέρνησης και ένα προσωπικό λάθος του Υπουργού Ανάπτυξης. Η μελέτη του ΟΟΣΑ έχει παραγγελθεί στον ΟΟΣΑ εδώ και χρόνια, συμπληρώθηκε ως προς τα ερωτήματά της και από την Κυβέρνηση Σαμαρά και στη συνέχεια άλλαξαν οι όροι της αξιολόγησής της.

Μια μελέτη ενός διεθνούς Οργανισμού με τα λάθη και τις αφέλειες της Κυβέρνησης αυτής, κατέστη ιδιότυπο Μνημόνιο και άρχισε ξαφνικά να αφορά την Ελλάδα και την πορεία της, τι αποκαλείται φούρνος στα όρια της χώρας μας.

Αυτά τα κωμικά χαρακτηριστικά όμως έχουν και πολύ δύσκολες όψεις. Έχουν τις όψεις αλλαγών, που ενώ δεν είχαν καταγραφεί σε κανένα πρόγραμμα δια της τεθλασμένης και δι’ αυτού του φοβερού λάθους που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης μπήκαν στην ατζέντα.

Θα αξιολογήσουμε όλοι οι βουλευτές πιστεύω το τελικό προϊόν αυτής της συμφωνίας όπως θα εξειδικευτεί στη διάταξη του σχεδίου νόμου που θα έρθει, θα αξιολογήσουμε τον τρόπο που θα εκδηλωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι άδικο πάρα πολλά αντιφατικά πράγματα να είναι σε ένα άρθρο, αλίμονο αν όλα τα θέματα από τις Τράπεζες μέχρι τους φούρνους αντιμετωπιστούν με ρύθμιση ενός άρθρου. Πρέπει να υπάρχουν πολλές διατάξεις στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και κάθε βουλευτής και εγώ προσωπικά με όλη μου τη δύναμη και την ένταση, κοιτάω τη χώρα μου πρώτα απ’ όλα και στη συνέχεια κοιτάω τα επιμέρους θέματα».

Δηλώσεις Παναγιώτη Ρήγα

«Αυτό που επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι η Ελιά ριζώνει και αναπτύσσεται. Αποκτάει καινούργια κλαδιά, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι και εμάς στο ΠΑΣΟΚ μας χαροποιεί το γεγονός ότι η Ελιά αποκτά προγραμματικές θέσεις και κυρίως υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά για στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου.

Τα επόμενα βήματα θα είναι πολύ πιο γρήγορα. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε το ψηφοδέλτιο, αλλά κυρίως θα έχουμε την Ελιά Δημοκρατική Παράταξη ως μια συγκροτημένη πολιτική Κίνηση, με προγραμματικές αρχές και με δικτύωση σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ιδιαίτερα σήμερα ευχαριστημένοι γιατί συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ποσοτική και ποιοτική μεγέθυνση αυτής της Κίνησης. Η Ελιά Δημοκρατική Παράταξη δεν ήρθε μόνο για τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα έχει και πολύ δρόμο στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα του γάλακτος κ. Ρήγα, έχει εγείρει πάρα πολλές ενστάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον μετράμε ψήφο – ψήφο θα λέγαμε, το αν θα περνάει ή όχι και αν θα τεθεί ακόμη και θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Θα λάβατε κάποια μέτρα εσείς για τους βουλευτές αυτούς; Θα επιδιώξετε κάποια διαβούλευση ξανά με την Κυβέρνηση; Τι θα κάνετε;

Βεβαίως η διαβούλευση με την Κυβέρνηση θα είναι συνεχής και μέσα στη Βουλή μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου. Συζητάμε και σήμερα ακόμη για την τελική μορφή που θα πάρει η συγκεκριμένη διάταξη, θεωρώ ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι προβάλλουν τις αντιρρήσεις θα έχουν το χρόνο να τις συζητήσουν ξανά μαζί μας στη διάρκεια των συναντήσεων που θα οργανώσουμε και βεβαίως κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε από τώρα.

Υπάρχει μια εκπεφρασμένη άποψη του ΠΑΣΟΚ ευθύς εξ αρχής, να δούμε πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση».