Θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, στην συνάντηση που είχαν την Παρασκευή και κατά την οποία επανέλαβαν τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ δεν συνιστά απειλή για κανένα, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, ανέφερε ότι το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ έχει τεθεί στη διάθεση των στόχων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Καταλήγοντας τόνισε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών συμβάλλει στην ευημερία και ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής.

Ο κ. Λίμπερμαν χαρακτήρισε σημαντική την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της νοτιανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν, ο κ. Λίμπερμαν είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί τις συνομιλίες και διατυπώνει πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα, καθώς το Ιράν συνιστά απειλή με τις πυρηνικές δυνατότητές του και εμπλέκεται σε Συρία, Λίβανο, Γάζα. Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ, είπε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για την εξεύρεση μιας λύσης και αναμένει τις προτάσεις τής Παλαιστινιακής Αρχής. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι ουσιώδης για την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη βούληση για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.