Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο δήμαρχος του Σαν Κριστόμπαλ, της πόλης από όπου ξεκίνησαν πριν από 40 περίπου μέρες οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο δήμαρχος Ντανιέλ Σεμπάγιος συνελήφθη για «υποκίνηση σε ταραχές και ανταρσία». Η σύλληψή του έγινε στο Καράκας, ενώ πίσω στην πόλη του Σαν Κριστόμπαλ, η σύζυγός του κάλεσε (μέσω Twitter) τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση είναι παράνομη.

Στη φυλακή βρίσκεται ήδη εδώ και ένα μήνα ο Λεοπόλδο Λόπες, ενώ σειρά φαίνεται να παίρνει και μία ακόμα βουλευτής, για την οποία ζητήθηκε άρση της ασυλίας.

Πρόκειται για την Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μία από τις πλέον δυναμικές παρουσίες στο χώρο της Αντιπολίτευσης.

Στο παρελθόν υπήρξε υποψήφια για την προεδρία της Βενεζουέλας, ενώ τον Απρίλιο του 20134 εξελέγη βουλευτής με τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα.

Η ίδια έχει μπει πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης: οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να της απαγγελθούν κατηγορίες για βαριά εγκλήματα ακόμα και εις βάρος της χώρας της.

Ο 42χρονος Λεοπόλντο Λόπες, οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ, που είχε τεθεί επικεφαλής στις κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα, παραδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου.

«Παραδίδομαι σε μια άδικη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Θέλουν να φυλακίσουν τους πολίτες που επιθυμούν μια ειρηνική, δημοκρατική αλλαγή» είχε δηλώσει στους οπαδούς του, λίγο πριν μπει στο όχημα της Αστυνομίας, καταγγέλλοντας ότι μια δικτατορική κυβέρνηση τον έχει μετατρέψει σε «αποδιοπομπαίο τράγο».