Καθώς ο ελληνοελβετός τραπεζικός Φάνης Λυγινός και ο πρώην αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρείας Wegmann Όλαφ Έσλερ δεν εμφανίστηκαν στις 17 Μαρτίου να καταθέσουν στους ανακριτές διαφθοράς κκ. Σπύρο Γεωργουλέα και Χριστόφορο Μάρκου –όπως είχε γράψει ήδη tovima.gr, παρουσιάζοντας μάλιστα και την απολογία του πρώτου το 2013 με τη διαδρομή του μαύρου χρήματος για τη Siemens-, οι ανακριτικές αρχές εξέδωσαν την επομένη εντάλματα σύλληψης τα οποία ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της μετάφρασης προκειμένου να ζητηθεί η συνδρομή των δικαστικών αρχών της Ελβετίας και της Γερμανίας.
Ο Φάνης Λυγινός μόνιμος κάτοικος Ελβετίας είχε ζητήσει δια της συνηγόρου του, άτυπη παράταση, ως σήμερα, Πέμπτη, τελικά όμως δεν εμφανίσθηκε ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών φοβούμενος τυχόν προφυλάκιση.
Και οι δύο κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία για την υπόθεση των Εξοπλιστικών καθώς φέρονται να έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση παράνομων χρημάτων και είχαν κατονομαστεί στην απολογία του ήδη προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών Αντώνη Κάντα. Ο Κάντας είχε υποστηρίξει ότι Λυγινός και Έσλερ είχαν εμπλακεί στη διακίνηση «ωφέλιμων πληρωμών» για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία Wegmann.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Κάντα, ο κ. Λυγινός αναλάμβανε «να εξαφανίσει και να ξεπλύνει» το παράνομο χρήμα, ενώ ο Έσλερ έδωσε χρήματα για δωροδοκίες στον κατηγορούμενο Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της Wegmann στην Ελλάδα, προκειμένου να ανατεθεί η προμήθεια του ΥΠΕΘΑ στη συγκεκριμένη εταιρεία. Επίσης φέρεται να κράτησε και για τον εαυτό του ένα εκατομμύριο ευρώ.
Τόσο ο Φάνης Λυγινος όσο και ο Όλαφ Έσλερ είχαν λάβει κλήσεις από τον ανακριτή εδώ και δυο μήνες, ενώ παράλληλα τους είχε γνωστοποιηθεί το σχετικό κατηγορητήριο.
Στην παρούσα φάση, ο Φάνης Λυγινος αναμένεται να κληθεί και από τον ανακριτή που διερευνά επίσης τα εξοπλιστικά κ. Γαβριήλ Μαλλή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν επίσης ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, όλοι τους εμπλεκόμενοι όπως φαίνεται στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Αν και αυτή τη φορά δεν εμφανισθούν, εκτιμάται ότι νέα εντάλματα σύλληψης θα διαδεχθούν τα σημερινά…