Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνει, για τους επόμενους τρεις μήνες, η εξέλιξη των τιμών των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία ή θα υπάρξουν και άλλα σημεία πώλησής τους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, το υπουργείο Υγείας, σε μια «σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα», υποστήριξε ότι για την Ελλάδα δεν ενδείκνυται η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, διότι η Ελλάδα έχει τη βασική ιδιαιτερότητα να διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία, κατ’ αναλογία πληθυσμού, στον πλανήτη.

Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να δοθεί, τους επόμενους τρεις μήνες στους φαρμακοποιούς, η δυνατότητα να αποδείξουν ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και ότι δεν υπάρχει καρτέλ ως προς τις τιμές πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ.

«Εάν εμείς έχουμε δίκιο και σε αυτούς τους τρεις μήνες αποδειχθεί ότι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά εντός των φαρμακοποιών, η συζήτηση περί των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των σούπερ μάρκετ έχει τελειώσει οριστικά» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προειδοποιώντας όμως ότι «εάν δημιουργηθεί κάποιου είδους καρτέλ και, άρα, διαπιστώσουμε ότι πουθενά και σε κανένα φαρμακείο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή έκπτωση κατά το διάστημα των τριών μηνών, αλλά όλες οι τιμές είναι απολύτως διατιμημένες στο ανώτατο σημείο, εκεί θα υπάρξει μια μεγάλη συζήτηση, γιατί η ύπαρξη καρτέλ είναι και παράνομη και ηθικά καταδικαστέα».

«Τα καρτέλ τα κάνουν τα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια και οι επιχειρήσεις, δεν τα κάνουν τα μαγαζάκια της γειτονιάς» σχολίασε ο κ. Καπερνάρος, σημειώνοντας ότι δεν νοείται ως λογικό επιχείρημα ότι τόσα φαρμακεία θα κάνουν καρτέλ. Ο βουλευτής ανέφερε ότι, αν προχωρήσει η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, θα κλείσουν φαρμακεία. Επισήμανε ακόμη, ότι το κράτος χρωστάει στους φαρμακοποιούς 280 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.