«Όχι» στην Ευρώπη – Φρούριο που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, λέει η Διεθνής Αμνηστία, που πραγματοποιεί σειρά δράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα, Πέμπτη.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει με ακτιβίστικο/θεατρικό δρώμενο στις 17:00 στο Μοναστηράκι. Συγκεκριμένα, θα διαβαστούν ιστορίες ανθρώπων που μαρτυρούν τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.

Οι ιστορίες αυτές στόχο έχουν να καταδείξουν ότι οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι κατ’ επέκταση δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τους ανθρώπους οι οποίοι διαφεύγουν από πολέμους και τη φτώχεια. Αντιθέτως, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται από την αναποτελεσματική και απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση, προκειμένου να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων και όχι των συνόρων.

Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται σήμερα έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν παταγωδώς να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι διαφεύγουν τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Διεθνούς Αμνηστίας Νίκολας Μπέγκερ.

Η σημερινή διαμαρτυρία θέλει να υπενθυμίσει ότι παρά τα τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα πριν από μερικούς μήνες, αλλά και στο Φαρμακονήσι, που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερα από 500 άτομα, ακόμα δεν έχει αναληφθεί ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν.