Περισσότεροι από 2.500 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Αττικής ανηφόρησαν σήμερα το πρωί προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και «αγκάλιασαν» τον ναό του Παρθενώνα ως μια συμβολική κίνηση ενάντια στον ρατσισμό.

«Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού με το μήνυμα αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, αγκαλιάζουμε τον κόσμο»
εξηγεί στο Βήμα ο Γιώργος μαθητής, της Ε’ δημοτικού, με την συμμαθήτρια του τη Μελπομένη να συμπληρώνει ότι «είμαστε κατά του ρατσισμού και προσπαθούμε να περάσουμε σε όλους το μήνυμα αυτό, για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι».

Με σύνθημα «Αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε τη Δημοκρατία, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα» παιδιά όλων των εθνικοτήτων και ΑμεΑ τραγούδησαν για το νόημα της σημερινής ημέρας, σήκωσαν τα δικά τους πλακάτ και σκόρπισαν στον αττικό ουρανό περισσότερα από 2.000 πολύχρωμα μπαλόνια στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής και δημιουργικής χωρίς διακρίσεις συνύπαρξης των ανθρώπων. Παιδιά τα οποία, παρά τον ήλιο που έλουζε τον ιερό λόφο, παρέμεναν εκεί γιατί όπως λένε «είναι για καλό σκοπό».

«Έχουμε έρθει εδώ με τους μαθητές μας με τα πλακάτ που έχουν οι ίδιοι φτιάξει τις τελευταίες 15 ημέρες με πολύ αγάπη, για να αγκαλιάσουμε την Ακρόπολη και την ανθρωπότητα, διαδηλώνοντας εναντίον του ρατσισμού και υπέρ της ομόνοιας των λαών» δηλώνει στο Βήμα η κυρία Βέρα Αΐβαλιώτου από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή

Μουσικά δρώμενα κάτω από την Ακρόπολη

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού συνεχίσθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.

Την αρχή έκαναν οι καλλιτέχνες Σόνια Θεοδωρίδου, Έλντα Πανοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Αντώνης Ρέμος και Γιάννης Σμαραγδής οι οποίοι ανέγνωσαν κείμενα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα που πρέπει να διέπει τους λαούς. Παράλληλα έδωσαν και οι ίδιοι το δικό τους μήνυμα όχι μόνο κατά του ρατσισμού, αλλά και υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, με την καλλιτεχνική παρουσία έξι γυναικών-χορευτριών οι οποίες παρέπεμπαν στις έξι καρυάτιδες που κοσμούν το Ερέχθειο.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που περιέλουσαν σήμερα με φως τον ναό της Ακρόπολης. Οι περίπου 3.000 μαθητές έδωσαν το μήνυμα της ειρηνικής και δημιουργικής, χωρίς διακρίσεις συνύπαρξης των ανθρώπων» ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας, στην έναρξη της εκδήλωσης που έγινε με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας.

«Αποτελεί σταθερή επιλογή της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας η ισότητα ενώπιον του νόμου και η εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων. Το άρθρο 2 του Συντάγματος καθιστά πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου και το άρθρο 5 παρ.2 απαγορεύει κάθε διάκριση εθνικότητας , φυλής , γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας της Κοινωνίας και καλείται σήμερα, σε αυτούς του δύσκολους καιρούς, να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους ορίζουν. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας πρέπει να αισθάνεται σίγουρος γι αυτό και ασφαλής».

Κατανοώντας την επικινδυνότητα των κοινωνικών φαινομένων, όπως ο ρατσισμός, με την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός ο υπουργός παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είπε: «Σήμερα οι μαθητές μας πιασμένοι χέρι- χέρι γύρω από το μνημείο του Παρθενώνα σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, που εξέπεμψε το μήνυμα της Συναδέλφωσης των Λαών».

«Φροντίσαμε να εισάγουμε το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας» στα σχολειά μας, με στόχο τη δημιουργία ενημερωμένων, ελεύθερων και υπεύθυνων ενεργών πολιτών, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της ορθή λειτουργία της. Η Πολιτική Παιδεία εκπληρώνει τη στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας και εξυπηρετεί θεμελιώδη αποστολή του Σχολείου για τη διαμόρφωση ανθρώπων με αλληλεγγύη, συλλογική συνείδηση και υπευθυνότητα. Τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη δημιουργία Κοινωνίας των Πολιτών. Ο ενημερωμένος πολίτης δεν μπορεί να είναι ρατσιστής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ευχαριστίες προς τους μικρούς μαθητές που «αγκάλιασαν» το ναό της Αθηνάς απηύθυνε και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, «Τα παιδιά σήμερα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα».

Την εκδήλωση ολοκλήρωσαν με ένα μουσικό χορευτικό δρώμενο, βασισμένο στην Αρχαία Ελλάδα, μαθητές από την ομάδα μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και μαθητών του δημοτικού σχολείου «Παλλάδιο».