Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία δίνεται εξάμηνη παράταση για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εάν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία δίνεται εξάμηνη παράταση για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εάν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους.

Η τροπολογία, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και την συμπολίτευση, με προεξάρχοντα τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος είχε εισηγηθεί το 2012 μετά από συνεννόηση με τα κόμματα την σχετική νομοθετική ρύθμιση που έτυχε ομόφωνης διακομματικής στήριξης.

Ωστόσο, ο αναδρομικός έλεγχος καθυστέρησε προκαλώντας τις αντιδράσεις του κ. Κακλαμάνη, οι οποίες κορυφώθηκαν με την καταψήφιση από την πλευρά του της τροπολογίας που εισήγαγε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια ρύθμιση είχε κατατεθεί από βουλευτές και σε προηγούμενο νομοσχέδιο (αρμοδιότητας του κ. Ν. Δένδια για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.), ωστόσο αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για να επανέλθει ως υπουργική τροπολογία πια, στο μεταταναστευτικό.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εξάμηνη παράταση ψηφίστηκε με 142 ψήφους «υπέρ», έναντι 93 «κατά» και 10 «παρών». Συγκεκριμένα, υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ -πλην του κ. Κακλαμάνη, αλλά και του κ. Δ. Κρεμαστινού ο οποίος αποχώρησε από την ψηφοφορία- ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η Χ.Α. δήλωσε «παρών».

Η ανακοίνωση Κακλαμάνη

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνης αμέσως μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, δήλωσε τα εξής:

«Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2009, ψήφισε ομοφώνως την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει 75 βουλευτές για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων από το 1974 μέχρι και το 2012. Καθώς και την αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών, εκδοτών, τραπεζιτών, δημάρχων και όλων όσοι υποχρεούνται σ’ αυτόν τον έλεγχο.

Δεν απέδωσαν τότε οι παρεμβάσεις όσων δεν επιθυμούσαν τον αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των ανωτέρω προσώπων.

Έτσι, ο νόμος 4065/2012 εδέησε να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, μόλις μια μέρα (9/4/2012) πριν διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Λυπάμαι γιατί, 142 βουλευτές, «εκόντες, άκοντες», αποδέχτηκαν μια κυβερνητική τροπολογία που, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, κατατέθηκε εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο. Σημειωτέον ότι ούτε ο αρμόδιος, υποτίθεται, υπουργός τόλμησε να υποστηρίξει επί τρεις συνεδριάσεις τη νομοθετική αυτή ασχημία.

Με την τροπολογία αυτή φαλκιδεύεται ο νόμος 4065/2012, που είχε ομόφωνα ψηφίσει η Βουλή και παραμένει ως τώρα με διάφορα προσχήματα και παρά την επί ένα έτος παράταση της σχετικής προθεσμίας του νόμου χωρίς οριστική εφαρμογή.

Όσοι, όμως, απαξιώνουν με γενικεύσεις τη Βουλή, οφείλουν να αναγνωρίσουν τη στάση όλων των άλλων βουλευτών, πέραν της μειοψηφίας των 142, που καταψήφισαν ή δεν νομιμοποίησαν καν με την παρουσία τους- μεταξύ των οποίων οι πλείστοι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ούτε τις επιδιώξεις όσων προώθησαν την εν λόγω νομοθετική μεθόδευση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk