Τσίπρας: «Στόχος της τρόικας ο «λευκός κινέζος εργαζόμενος»»

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το ζήτημα δεν είναι «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «τι θα κάνουμε με τα λεφτά»», είπε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή κ. Γ. Μηλιού, κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το ζήτημα δεν είναι «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «τι θα κάνουμε με τα λεφτά»», είπε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή κ. Γ. Μηλιού, κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Γιάννης δεν είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι το μνημόνιο ήταν ένα ατύχημα της ιστορίας μια στοχευμενη στρατηγική επιλογή εντεινόμενης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτή η στρατηγική είναι που έκανε τη χώρα μας «τόπο διενέργειας ενός τεράστιου βιοπολιτικού πειράματος»», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Στόχος, όπως πολύ συχνά επισημαίνει σε ομιλίες και άρθρα του ο συγγραφέας: η δημιουργία του «λευκού κινέζου εργαζόμενου». Δηλαδή του εργαζόμενου που θα ζει στην Ευρώπη, θα είναι Ευρωπαίος αλλά θα μάθει να ζει και να εργάζεται με αμοιβές και σε συνθήκες Ασιατικές».
Οπως ανέφερε δε, η κατασκευή ενός νέου τύπου εργαζόμενου προϋποθέτει, αφενός μεν, «την υποτίμηση της εργασιακής του δύναμης», αφετέρου δε την αποστέρηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η εργατική τάξη και η μικροαστική, ή τον φόβο αποστέρησής τους.
Σε μία αναφορά του σχετικά με τις πρόσφατες συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν εκβίαζε η τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση τη τρόικα. Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο. Να χουν και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ακέραιη.
Και μόνο πεινασμένο φυσικά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω απ[ο τα μέτρα της σκληρής λιτότητας».
Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, «δήθεν διαπραγματεύονται αλλά στη πραγματικότητα από κοινού σχεδιάζουν τη συνέχιση του νεοφιλελευθερισμού, την εμβάθυνσή του, δηλαδή την εμβάθυνση της καταστροφής των πολλών για να συνεχιστεί το πάρτι των λίγων».
Αφήνοντας μία υπόνοια σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή του κ. Μηλιού στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο Μηλιός με το βιβλίο του, εκτός από το να δίνει απαντήσεις στις εντεινόμενες και συχνά αφελείς ή κακόβουλες κριτικές που διατυπώνονται για την εναλλακτική πρόταση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, νοηματοδοτεί, δίνει πρόσημο ταξικό και βαθιά ιδεολογικό στο χαρακτήρα της πολιτικής μάχης (των ευρωεκλογών)».
«Με αυτή την έννοια ο Γιάννης είναι δυο φορές χρήσιμος. Ως διανοούμενος αλλά και ως στρατιώτης, ως μαχητής που δίνει τη μάχη ταυτόχρονα στο πεδίο των ιδεών αλλά και στο πεδίο της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε τονίζοντας: «Ίσως έτσι να εξηγείται και η διαρκής επιλογή να δίνει τη μάχη αυτή στη πρώτη γραμμή και να μη προτιμά την αναπαυτική και πιο ήσυχη θέση του πανεπιστημιακού διανοούμενου, του οικονομικού αναλυτή, που από απόσταση δίνει κατευθύνσεις. Νομίζω ότι και σε αυτή τη μάχη αυτή θα είναι η επιλογή του».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk