Πρωτοφανές ενδοκυβερνητικό αλαλούμ έχει επικρατήσει με το «πήγαιν’ έλα» της ρύθμισης που προβλέπει την απέλαση για τους μετανάστες που ψευδώς καταγγέλλουν πράξεις ρατσιστικής βίας εναντίον τους. Συγκεκριμένα η εν λόγω ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε ως τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα από τον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκο προβλέπει ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, προκάλεσαν την απόσυρση της διάταξης από τον κ. Γρηγοράκο για να έλθει στην συνέχεια ο προϊστάμενος υπουργός του κ. Ι. Μιχελάκης να την επανακαταθέσει. Ωστόσο, κατά την σημερινή συνεδρίαση ο κ. Γρηγοράκος επανήλθε αποσύροντάς την εκ νέου λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε θόρυβος και δόθηκαν λάθος εντυπώσεις». Με έκπληξη όμως οι βουλευτές άκουγαν λίγο αργότερα τον κ. Μιχελάκη να δηλώνει από του βήματος της Βουλής ότι «δεν αποδέχεται την απόσυρση της διάταξης», επιφυλάσσοντας έτσι ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στον υφιστάμενό του και προκαλώντας πανδαιμόνιο πολιτικών αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. «Αντιλαμβάνομαι πως όταν κάποιοι βλέπουν στολή έχουν πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι «δεν μπορούν να μην λειτουργούν τα όργανα της Πολιτείας και να μην μπορούν να πλησιάσουν λαθρομετανάστες».

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να επιβάλει την ακροδεξιά ατζέντα», ενώ απαντώντας του ο ομόλογός του από τη ΝΔ κ. Μ. Βορίδης είπε ότι «κάποιοι για τις δικές τους ιδεοληψίες θέλουν να παραστήσουν τους προστάτες των δουλεμπόρων», δηλώνοντας την «απόλυτη στήριξη» της «γαλάζιας» Κ.Ο. προς την θέση του κ. Μιχελάκη να μην αποδεχθεί την απόσυρση της διάταξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος μίλησε για «σκηνικό μιας ψευδεπίγραφης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας ότι «το μεταναστευτικό είναι ό,τι το μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, δήλωσε, ότι «δεν μπορώ να υποστώ λοβοτομή». «Δεν πέρασαν χρόνια από τότε που ήμασταν μάρτυρες των βασανισμών μεταναστών στο Τμήμα Ομονοίας. Το κράτος έχει de facto το πάνω χέρι», είπε σημειώνοντας ότι την αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό την έχει ο αναπληρωτής υπουργός, διερωτώμενος: «Ποιος την επαναφέρει;». «Ο κ. Μπαλτάκος», φώναξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου αναφερθείσα στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ο οποίος ήταν καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης παρών στα υπουργικά έδρανα. Πάντως ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι «η διάταξη κινείται στα όρια του ιδιωνύμου»

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης δήλωσε ότι «πολύ σωστά ο κ. Γρηγοράκος απέσυρε την διάταξη», όπως και ο κ. Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ. Παίρνοντας τον λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα» και ότι κάνει «επίδειξη πυγμής».

Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Μιχελάκης είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Θα ξεπεράσω τα περί ακροδεξιού βραχίονα αλλιώς να μιλήσουμε και για συνηγόρους των κουκουλοφόρων». Και επανέλαβε ότι «τα όργανα της Πολιτείας θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν αρέσει σε κάποιους δεν αρέσει». Ενώ «άδειασε» για άλλη μια φορά τον υφιστάμενό του αναπληρωτή υπουργό λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει η υπογραφή του γραμματέα της κυβέρνησης για να αποσυρθεί η διάταξη.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε θόρυβο στο ΠαΣοΚ το οποίο μέσω κύκλων του έκανε γνωστό ότι ο κ. Γρηγοράκος απέσυρε την διάταξη μετά από συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο. Ενώ συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη παρουσία των κκ. Χ. Πρωτόπαππα, Κ. Τριαντάφυλλου, Χρ. Γκόκα, Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Όπως έλεγαν πηγές του κόμματος δεν κατέληξαν σε κάτι και αναζητούν λύση. Μετά την σύσκεψη ο κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε στην Ολομέλεια ότι η επίμαχη διάταξη «δεν προέρχεται από την Κ.Ο. της ΝΔ αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα».

Σύμφωνα πάντως με κάποιες πληροφορίες που προέρχονται από το ΠαΣοΚ υπήρξε επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και φέρεται να συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει μια νέα συμβιβαστική φόρμουλα όσον αφορά την διαμόρφωση της εν λόγω διάταξης με την συμβολή και του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο άρθρο.

Τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Γρηγοράκος μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ανακοίνωσε εξ’ ονόματος της κυβέρνησης την απόσυρση ολόκληρου του άρθρου στο οποίο είχε ανταχθεί η επίμαχη διάταξη που προκάλεσε την μίνι κυβερνητική κρίση.

Τελικώς, το νομοσχέδιο για τον νέο μεταναστευτικό κώδικα ψηφίστηκε και επί των άρθρων δίχως την επίμαχη ρύθμιση. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν στο όλο θέμα σχολίαζαν, πάντως, ότι «δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή».