Τροπολογία που υπογράφεται από βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπασθεί σε βουλευτικά γραφεία θα μπορούν πλέον να έχουν εκθέσεις αξιολόγησης από τους φυσικούς προϊσταμένους τους.

Η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία («υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επέλεξαν το «παρών» και οι ΑΝ.ΕΛΛ. ψήφισαν «κατά»), προβλέπει συγκεκριμένα ότι «η διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οφείλει να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτως της υπηρεσιακής τους κατάστασης». Σε αυτούς η τροπολογία περιλαμβάνει και τους «δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν διατεθεί και υπηρετούν μέσω αποσπάσεων σε γραφεία βουλευτών και πολιτικών κομμάτων».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι «το σύνολο των ανωτέρω υπαλλήλων στερούνται εκθέσεων αξιολόγησης χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς έχει εντοπισθεί νομοθετικό κενό και μέχρι σήμερα δεν καθορίζεται από καμία διάταξη νόμου ο τρόπος ή η διαδικασία αξιολόγησής τους κάτι που είναι δίκαιο πλέον να προβλεφθεί». Όπως προβλέπεται οι εκθέσεις αξιολόγησης για τα έτη 2012, 2013 και εφεξής μπορούν να συνταχθούν και να κατατεθούν αρμοδίως εντός δυο μηνών από την ισχύ του παρόντος, η οποία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά το επίμαχο, ποιοι δηλαδή θα είναι οι αξιολογητές των αποσπασμένων στα βουλευτικά γραφεία, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται από «τα πρόσωπα και τους φορείς στους οποίους έχουν διατεθεί ή από εκπροσώπους τους». Μάλιστα κατά την συζήτηση αφαιρέθηκε η φράση «από εκπροσώπους τους». Κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ υποστήριζαν σχετικά ότι αξιολογητές δεν θα είναι οι βουλευτές αλλά ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή ή ο διευθυντής του κόμματος στο οποίο ανήκει ο βουλευτής, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει επί της ουσίας πολλά όσον αφορά την απαιτούμενη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση πέρασε μια ημέρα πριν την εκπνοή της χρονικής προθεσμίας για την αξιολόγηση των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Όπως έλεγαν παράγοντες της Κ.Ο. της ΝΔ εάν κάποιοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όπως επί παραδείγματι από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, για να τεθούν σε κινητικότητα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί, αλλιώς απολύονται. Με το σκεπτικό αυτό οι αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία που δεν προβλέπεται για αυτούς αξιολόγηση, οδηγούνται σε απόλυση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό η τροπολογία «έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών ασχέτως αν έχει υπογραφεί μόνο από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ».

Την τροπολογία εισηγήθηκαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές Γ. Στύλιος, Αθ. Μπούρας, Δ. Τσουμάνης, Γ. Βλάχος, Δ. Χριστογιάννης, Αλ. Κοντός, Ευρ. Στυλιανίδης, Κατερίνα Παπακώστα, Αλ. Δερμεντζόπουλος και οι «πράσινοι» Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ρήγας, Δ. Σαλτούρος, Χρ. Γκόκας και Μ. Κασσής.