Tο μάθημα της κρίσης είναι ότι θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για πάντα και για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, με ή χωρίς μνημόνιο. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, σημειώνοντας ότι θα είναι πολύ καίρια για τη χώρα η αξιολόγηση από την τρόικα μετά τις Ευρωεκλογές.

«Το μεγάλο μάθημα της κρίσης είναι ότι θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για πάντα και για όλους. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Συνεπώς, με ή χωρίς μνημόνιο, θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ το ‘πάρτι’ που έγινε παλιά, να στέλνουμε λάθος νούμερα κλπ. Τελείωσαν αυτά…» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «το καλό νέο είναι πως η Ελλάδα πλέον δεν θα κάνει μόνο περικοπές, αλλά θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

«Άρα, θα πέσει νέο χρήμα, το οποίο θα προέλθει από την ανάπτυξη και αυτό μπορεί να σταματήσει την επιβολή φόρων, όπως αυτός της αλληλεγγύης. Από την ανάπτυξη θα έχουμε έσοδα, άρα και λιγότερες υποχρεώσεις για να επιβάλουμε φόρους. Αλλάζει ρότα, αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα. Αυτό που μας λένε, αλλά το γνωρίζουμε και μόνοι μας, είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια ανάκαμψης» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση από την τρόικα, ο κ. Καρβούνης επισήμανε ότι «αξιολόγηση θα υπάρξει το καλοκαίρι πια», καθώς «οι αξιολογητές έφυγαν και δεν θα γυρίσουν, παρά μόνο μετά τις ευρωεκλογές».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε, όμως, ότι «εκείνη η στιγμή θα είναι πολύ καίρια για την Ελλάδα, διότι θα τεθούν θέματα που θα αφορούν το μέλλον μας. Δηλαδή, τι θα γίνει όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ανάγκη από άλλα χρήματα; Και αν ναι, πόσα και με ποιον τρόπο θα τα πάρουμε;».

Επιπλέον, όπως είπε, θα τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. «Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτιμώ ότι θα αρχίσει μετά τις Ευρωεκλογές, διότι έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε» δήλωσε.

Ο κ. Καρβούνης είπε, επίσης, ότι η χώρα χρειάζεται χρήματα, αλλά «το θέμα είναι πού θα τα βρούμε».

«Ακούω την κυβέρνηση που λέει ότι δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο και το σέβομαι αυτό. Μπορεί να βρεθούν τα χρήματα από τις αγορές. Ήδη, γίνεται συζήτηση για να βγει η Ελλάδα στις αγορές σε ένα είδους τεστ, να δει με πόσο χαμηλό επιτόκιο μπορεί να πετύχει νέα δανειοδότηση. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα, επειδή έχει νοικοκυρέψει τα του οίκου της -δηλαδή τα δημοσιονομικά της- και δεν ξοδεύει πιο πολλά από τα έσοδά της, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ανάγκες δανειοδότησης».