Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης η 20ή Μαρτίου

Για την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει, με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, του Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης και της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου του Δήμου Αθηναίων τριήμερο εκδηλώσεων αφήγησης που θα πραγματοποιηθούν στις 20, 21 και 22 Μαρτίου.

«Τέρατα και δράκοι» είναι το θέμα της εφετινής γιορτής των αφηγητών, που γιορτάζουν σε όλον τον κόσμο στις 20 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε στις 20 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα «Alla berattares dag» (Όλη την ημέρα παραμυθάδες). Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση, απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα και έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας πέντε εβδομάδων. Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 κορυφώθηκαν οι εορτασμοί με γεγονότα σε 25 χώρες σε πέντε ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας τον θεσμό.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010 με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula Storytelling Organization, ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης: πέντε αφηγητές, ένας για κάθε ήπειρο, σχηματίζουν ένα μαύρο αστέρι σε λευκό φόντο.

Για την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει, με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, του Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης και της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου του Δήμου Αθηναίων τριήμερο εκδηλώσεων αφήγησης που θα πραγματοποιηθούν στις 20, 21 και 22 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών, προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης, αφιέρωμα σε ένα «τέρας σοφίας», τον Αίσωπο, εκδηλώσεις ελεύθερων αφηγήσεων για όποιους θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, καθώς και μια ιδιαίτερη εκδήλωση με ιστορίες δράκων στην οδό Δράκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk