Σε μια ακόμη γοητευτική προσωπικότητα, προερχόμενη από τον χώρο της δημοσιογράφίας, εστιάζει το ντοκιμαντέρ «Καιρός για ήρωες» της Καλλιόπης Λεγάκη και του Άγγελου Κοβότσου που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 16ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Εικόνες του 21ου αιώνα. Η προσωπικότητα αυτή είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών, μέσα από την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Watergate και την υποβολή μήνυσης κατά της CIA.
Η ταινία εξιστορεί τα γεγονότα μέσα από μια συνάντηση του Δημητρακόπουλου με τον έλληνα σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, ο οποίος τον είχε συναντήσει και παλαιότερα, κατά τη διάρκεια συλλογής υλικού για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο.Ο ίδιος ο Μανθούλης άλλωστε ήταν που το 2009 πρότεινε στους Λεγάκη και Κοβότσο να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Δημητρακόπουλου.
«Το θέμα αγγίζει καυτά θέματα της ελληνικής ιστορίας και φτάνει ως το σήμερα» είπαν οι σκηνοθέτες. «Επίσης, ο Ροβήρος Μανθούλης έχει την ικανότητα να »ξεκλειδώσει» τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Χειριστήκαμε με μεγάλη προσοχή το υλικό στο μοντάζ, με σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και με στόχο να καταλάβουν οι νέοι την ιστορία και τον απόηχο της». Για τον κ. Μανθούλη άλλωστε «ο Δημητρακόπουλος είναι ένας αδέκαστος άνθρωπος που πίστευε στην αλήθεια, πράγμα που δεν ισχύει πάντα με τους δημοσιογράφους
Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ, η κ.Λεγάκη τόνισε ότι η ταινία εστιάζει στην ανίχνευση του ρόλου της προσωπικότητας στη διαμόρφωση της Ιστορίας. «Ειδικά σήμερα, που εκτός από οικονομική βιώνουμε και μια πνευματική κρίση και πολύς κόσμος αναζητά το Μεσσία, εμείς θέλαμε να δούμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μια προσωπικότητα στα δρώμενα. Σήμερα δεν υπάρχουν οι επικοί ήρωες της εποχής του Ομήρου. Ζούμε σε άλλες εποχές. Οι άνθρωποι της αξιοπρέπειας και του θάρρους, αυτοί που με τις πράξεις τους αλλάζουν τα πράγματα, αυτοί είναι οι ήρωες. Τα πρόσωπα μπορεί να συμβάλλουν στην αλλαγή της Ιστορίας, πέρα από πολιτικούς και πολιτικάντηδες».
Επιμέλεια: Γιάννης Ζουμπουλάκης