Μέσα σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η τελετή έναρξης του 16ου φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου. Η αίθουσα κατάμεστη, οι λόγοι λιτοί και ουσιαστικοί, χωρίς υπερβολές, ακριβώς μέσα στο κλίμα της εποχής μας.

Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Ολιβιέ Ντεκότ, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην σχέση Ελλάδας – Γαλλίας και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Ζαν Λου Κυν Ντελφόρζ παρουσίασε την εφετινή ανάδοχο του φεστιβάλ, γαλλίδα ηθοποιό Ναταλί Μπάιγ που καθόταν στην πρώτη σειρά. Δίπλα της ο πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής, ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς και ο σκηνοθέτης Τζαλίλ Λεσπέρ του οποίου η ταινία «Yves Saint Laurent», η οποία σήκωσε την αυλαία της διοργάνωσης (θα διανεμηθεί στις αίθουσες τον Ιούνιο).
Μνήμες από την εποχή της μεταπολίτευσης, όταν μετά τον θρίαμβο του «Θιάσου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις Κάννες, υπογράφηκε η συμμετοχή της Γαλλίας ως συμπαραγωγού χώρας στις ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Η σχέση συνεχίζεται και στις μέρες μας. Οι τελευταίες ταινίες των Γιώργου Λάνθιμου, Πάνου Χ. Κούτρα είναι γαλλικές συμπαραγωγές. Και ας μην ξεχνάμε ότι εκατό πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία 2014».
Ομορφη ήταν και η παρουσία της Ναταλί Μπάιγ. Βγάζοντας με χάρη το σακάκι της, η κομψότατη γαλλίδα ηθοποιός, ανάδοχος ανέβηκε στο πόντιουμ και μίλησε για την βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα, την οποία επισκέφτηκε για πρώτη φορά στα 11 χρόνια της (ο παππούς της υπήρξε καθηγητής Γαλλικών στην Ελλάδα και λάτρης της ελληνικής γλώσσας). «Είχα την τύχη να ξανάρθω πριν από μερικά χρόνια και πάλι στο φεστιβάλ» συνέχισε η πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι «Μια πορνογραφική σχέση» και «Η επιστροφή του Μαρτίν Γκερ». «Είναι χαρμόσυνο που ένα τέτοιο φεστιβάλ εξακολουθεί να υπάρχει».
Σήμερα το βράδυ στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Theo Angelopoulos, θα λάβει χώρα μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στην ανάδοχο του φετινού Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα της απονεμηθεί βραβείο από τον αρθρογράφο του Βήματος κ. Γιάννη Καρτάλη. Τη βραδιά θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.
*Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ως την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις αίθουσες Εμπασι, Δαναός και Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου. Από την Πέμπτη 27 Μαρτίου θα επαναληφτεί στην Θεσσαλονίκη