Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Ταϊβάν για την επικύρωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού εκατοντάδες φοιτητές έκαναν εισβολή στην αίθουσα της Ολομέλειας, ζητώντας να μην προχωρήσει η συμφωνία, γιατί θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας.

Πεκίνο και Ταϊπέι υπέγραψαν το σχετικό κείμενο τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την νησιωτική χώρα, την οποία η Κίνα δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά θεωρεί επαρχία της.

Οι φοιτητές, αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν να εξεταστεί «άρθρο προς άρθρο» το κείμενο, την ώρα που η κυβέρνηση τελικά προέκρινε την επικύρωσή του με συνοπτικότερες διαδικασίες.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.

Μάλιστα στις αρχές του έτους, όπως αναφέρει το ΒΒC, οι δύο πλευρές είχαν και την πρώτη συνομιλία σε επίπεδο κυβερνήσεων, όταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια συνομιλούσαν μέσω τρίτων.

Αρκετοί όμως στην Ταϊβάν εκφράζουν ανησυχίες ότι η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι ένας άλλος τρόπος ανάμειξης της Λαϊκής Κίνας στην Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, εκφράζοντας την ελπίδα το ζήτημα να λυθεί ειρηνικά…