Στη Βιέννη «Παράθυρα» από τη φυλακή

Στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη ταξίδεψε η εικαστική έκθεση «Κοινότητες στη Φυλακή: Παράθυρο στην Κοινωνία» των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.

Στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη ταξίδεψε η εικαστική έκθεση «Κοινότητες στη Φυλακή: Παράθυρο στην Κοινωνία» των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού. Οι δημιουργίες των μελών της κοινότητας γίνονται πρεσβευτές του δικαιώματος όλων των ανθρώπων – είτε εντός είτε εκτός φυλακής – στη θεραπεία, στην απεξάρτηση και στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Η έκθεση που αποτελείται από φωτογραφικές αναπαραγωγές ζωγραφικών έργων θα φιλοξενηθεί στη Βιέννη ως την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο της 57ης Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (CND).
Ελπίδα από τον καμένο τοίχο


Οταν στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 το κτίριο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ., καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στη διάρκεια επεισοδίων, τα μέλη και οι εργαζόμενοι της κοινότητας βρέθηκαν σε απόγνωση. Απρόσμενος σύμμαχος στην επούλωση του πλήγματος της απώλειας και στον κίνδυνο διακοπής της προσπάθειας για απεξάρτηση στάθηκε για ακόμη μία φορά η δημιουργία. Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ άρχισαν να ζωγραφίζουν επάνω στους καμένους τοίχους των εγκαταστάσεων μεταμορφώνοντας σταδιακά τον χώρο από σημείο καταστροφής σε εργαστήρι δημιουργίας.

Δύο από τα έργα που θα φιλοξενηθούν στη Βιέννη στο πλαίσιο της 57ης Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά

«Τα έργα των παιδιών κατάφεραν πίσω από το καμένο να αναδείξουν τη ζωή και την ελπίδα. Εξάλλου οι δημιουργικές δραστηριότητες αποτελούν μέρος του θεραπευτικού προγράμματος» λέει στο «Βήμα» ο υπεύθυνος του «Εν Δράσει» στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού κ. Παναγιώτης Στούπας. Σήμερα η ανακατασκευή της θεραπευτικής μονάδας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να τεθεί και πάλι σε πλήρη λειτουργία. Οι δημιουργίες όμως των μελών δεν χάθηκαν καθώς αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και στο Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί και η έκθεση στη Βιέννη. Η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» αριθμεί σήμερα 20 μέλη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν με την έλλειψη χώρου οι οποίες δυσχέραναν πάρα πολύ το έργο της απεξάρτησης. Συνάμα 100 ακόμη έγκλειστοι που βρίσκονται στη Μονάδα Συμβουλευτικής περιμένουν να ενταχθούν στην κοινότητα. Διαδικασία που απαιτεί οργανωμένες εγκαταστάσεις για την υλοποίηση όλων των δράσεων του προγράμματος, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, συμβουλευτικών, ψυχολογικής υποστήριξης.

«Εν Δράσει», η πρώτη μονάδα στις φυλακές


Η Θεραπευτική Κοινότητα «Εν Δράσει» είναι η πρώτη μονάδα ψυχικής απεξάρτησης που δημιουργήθηκε στις ελληνικές ανδρικές φυλακές, όπου περίπου το ήμισυ των κρατουμένων αντιμετωπίζει ποινές σχετικές με τη νομοθεσία περί ναρκωτικών αλλά και προβλήματα χρήσης. Εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 για να αποτελέσει τη φάση εντατικής θεραπείας ψυχικής απεξάρτησης κρατουμένων που έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα.
Η Θεραπευτική Κοινότητα λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο, η χρήση του οποίου έχει παραχωρηθεί για την εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος. Σε οκτάωρη καθημερινή βάση προσφέρει ένα πλαίσιο ασφάλειας, αλληλοβοήθειας και υποστήριξης με θεραπευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η διερεύνηση των αιτιών της εξάρτησης, η οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής μακριά από τη χρήση και την παραβατικότητα και η προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη μετά την αποφυλάκιση.
Ως σήμερα στην κοινότητα των φυλακών Κορυδαλλού συμμετείχαν 177 κρατούμενοι οι οποίοι μέσα από το εντατικό και μακροχρόνιο πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης απεξαρτήθηκαν, εγκατέλειψαν την παραβατική συμπεριφορά και προετοιμάστηκαν για την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 19 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk