Οι πλαστές αποδειξεις της ΕΥΠ και τα φωτοβολταϊκά ΑΕ

Μέχρι και κρατικοί υπάλληλοι σε υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά και… σύμβουλοι επενδύσεων εμφανίζονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ ως υποτιθέμενη αμοιβή από τα μυστικά κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών σε δημοσιογράφους.

Μέχρι και κρατικοί υπάλληλοι σε υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά και… σύμβουλοι επενδύσεων εμφανίζονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ ως υποτιθέμενη αμοιβή από τα μυστικά κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών σε δημοσιογράφους. Τα νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως «Το Βήμα» δείχνουν ότι ένας εκ των έξι κατηγορουμένων υπηρετεί σε περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας ενώ ένας άλλος εμφανίζεται ως σύμβουλος και στέλεχος γνωστών επιχειρήσεων σε θέματα πετρελαίων, φωτοβολταϊκών τόξων, εμπορίου τσιγάρων και άλλων. Κατά τις ενδείξεις, το γραφείο που θα εξέδιδε τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ θα εμφανιζόταν ως προκάλυμμα με τέτοιου είδους «επενδύσεις» ενώ θα προχωρούσε και σε άλλες ύποπτες ενέργειες.
Προ μερικών ημερών ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία, εκβιάσεις και άλλα αδικήματα εναντίον έξι πρώην στελεχών της ΕΥΠ και ιδιωτών από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Γκίζη, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση της έκδοσης των 14 πλαστών αποδείξεων των μυστικών υπηρεσιών προς δημοσιογράφους, οι οποίες φέρεται να είχαν εκδοθεί την περίοδο 2011-2012. Ολοι οι αναφερόμενοι δημοσιογράφοι σε καταθέσεις που έδωσαν σε αστυνομικές και δικαστικές αρχές αρνήθηκαν κάθε επιλήψιμη συναλλαγή και μίλησαν για προφανή πλαστότητα των αποδείξεων της ΕΥΠ που επιβεβαιώθηκε και από τη δικαστική έρευνα.
Από την πολύμηνη έρευνα του δικαστικού λειτουργού προσδιορίστηκε η ποινική ευθύνη για την πλαστογράφηση των εγγράφων της ΕΥΠ σε έξι πρόσωπα, ενώ βρέθηκε και ένα διαμέρισμα-«εργαστήριο» κοντά στη Ριζάρειο Σχολή στο Χαλάνδρι όπου είχαν πλαστογραφηθεί οι αποδείξεις.
Βασικοί κατηγορούμενοι

Ως βασικοί κατηγορούμενοι θεωρούνται ένας πρώην τμηματάρχης της ΕΥΠ που τώρα κατηγορείται για υπόθεση κατασκοπείας αλλά και ένας επιχειρηματίας που εμφανίζεται ως «επίσημος συνεργάτης της ΕΥΠ» σε αμφιλεγόμενες προσπάθειες… διείσδυσης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια. Ο επιχειρηματίας αυτός εμφανιζόταν παλιότερα ιδιοκτήτης κολεγίου στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια. Επιπλέον σε συνεργασία με πράκτορες της ΕΥΠ φέρεται να είχε προχωρήσει – σε πρώτη τουλάχιστον φάση – σε αγορά εταιρείας πληροφορικής στην οδό Αχαρνών όπου είχαν εμπλακεί και τα ονόματα πρώην αστυνομικών μέχρι και ιερέων. Τότε μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας είχε αναφέρει ότι εκείνοι που τον είχαν προσεγγίσει του είχαν πει ότι «η ΕΥΠ ενδιαφέρεται να αγοράσει την επιχείρησή σας για εθνικούς λόγους(!)».
Ακολούθως εκλήθη στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη για να επικυρώσει τη συμφωνία και να ακούσει, όπως είπε, ότι «το μεγάλο μαγαζί θα είναι πάντα δίπλα σου». Παράλληλα την ίδια περίοδο 2009-2010 είχε προκύψει ότι οι ίδιοι άνθρωποι είχαν προσεγγίσει άτομα που σχετίζονταν με ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και εταιρείες καθαρισμού.

Το ίδιο σύστημα

Τώρα λοιπόν αποκαλύπτεται ότι το ίδιο σύστημα ανθρώπων είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει – με τη βοήθεια νέων συνεργατών – ένα «γραφείο» στο Χαλάνδρι με πρόσχημα υποτιθέμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στα φωτοβολταϊκά τόξα κ.λπ. Εν ονόματι των ερευνών των μυστικών υπηρεσιών να προχωρούν σε σειρά παράνομων ενεργειών.
Εκτός λοιπόν του πρώην ταγματάρχη της ΕΥΠ και του ιδιοκτήτη του κολεγίου, στον ίδιο χώρο στο Χαλάνδρι έδινε «παρών» και ένας κρατικός υπάλληλος σε περιφερειακή υπηρεσία. Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» μαζί του σημείωσε ότι ήταν «συγγενής του ιδιοκτήτη του κολεγίου, ο οποίος τον κάλεσε στο γραφείο προκειμένου να τον βοηθήσει στη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών». Οπως συμπλήρωσε, «δεν γνωρίζω οτιδήποτε για πλαστογράφηση εγγράφων της ΕΥΠ. Εγώ είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα γραφείο με συνήθεις επενδύσεις κυρίως στα φωτοβολταϊκά τόξα ή και σε άλλα θέματα για εξοικονόμηση ενέργειας». Ενας άλλος εκ των κατηγορουμένων εμφανίζεται ως μάνατζερ επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 19 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk