Μαραθώνιο επαφών με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αλλά και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είχαν την Τετάρτη συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών για τις διατάξεις που τους αφορούν και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η ακρόαση φορέων στην επιτροπή αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ενώ οι συνδικαλιστές ευελπιστούν ότι έως τότε θα έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στις διατάξεις που τους αφορούν.
Στόχος της κοινής αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος ήταν να καταθέσουν τις ενστάσεις και τις προτάσεις τους για να διαμορφωθεί ανάλογα το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης είπαν ότι είναι λογικές οι ενστάσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των λιμενικών, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της Νεας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης είπε ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις τους στον αρμόδιο υπουργό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση εμφανίστηκε επιφυλακτικός και παρέπεμψε στη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή.

Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΠΛΣ συζητήθηκε εκ νέου το νομοσχέδιο και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε «παρά την απαλοιφή σωρείας δυσμενών διατάξεων για το προσωπικό, όπως αυτές έχουμε ήδη ανακοινώσει, συνεχίζει να προκαλεί ενστάσεις και ερωτηματικά».
Επιπλέον κατά τη συνεδρίαση δόθηκε εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Γραμματεία για τον χειρισμό και την ακολουθούμενη στρατηγική δράσης μέχρι της ψήφισης του εν λόγω σ/ν. Επίσης δόθηκε η εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Γραμματεία για κάθε μορφής κινητοποίηση για το θέμα, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Αποφασίστηκε η κατάθεση σειράς τροπολογιών που θα δώσουν την δυνατότητα εξάλειψης αδικιών και αποκατάστασης της ισότητας και της ισονομίας.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο εκφράζουν ενστάσεις συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών είναι για την κατάργηση της ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας. Όπως λένε κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση της αλιευτικής δραστηριότητας, θα καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας και θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων, την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης της υπεραλίευσης, η δημιουργία μητρώου αλιευτικών σκαφών και η διεθνής συνεργασία μέσω περιφερειακών οργανώσεων».

Σημειώνουν επιπλέον ότι «θα επιφέρει οικονομική ζημία στον τακτικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΜΤΝ, ΕΚΟΕΜΝ, ΝΑΤ) ύψους 3.600.000 ευρώ, σύμφωνα με τον εισηγητή του νομοσχεδίου, ακόμα υψηλότερο κατά την δική μας εκτίμηση, πόροι άκρως αναγκαίοι για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και για τα ταμεία, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και ως εργαζόμενοι».

Στην ανακοίνωση της η ΠΕΑΛΣ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι«η ανάγκη μιας πιθανής απλούστευσης των διαδικασιών, δε μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία για την πλήρη κατάργηση της υφιστάμενης διαδικασίας, που με βεβαιότητα εκτιμούμε ότι θα έχει βλαπτικές συνέπειες, γεγονός που έχει επισημανθεί από καθ΄ ύλην αρμοδίους αλλά και επιστημονικούς φορείς»και«προτείνουμε την απόσυρση της διάταξης, προκειμένου διεξοδικότερα εξεταστεί το θέμα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να υπηρετεί με θετικό πρόσημο, το κλάσμα κόστους/ οφέλους».