Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Λιβανός σε βάρος του οποίου εκδικαζόταν μήνυση για εκβίαση από τον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο.

Οπως δηλώνει στο «Βήμα» ο συνήγορος του κ Λιβανού κ. Ανδρέας Παπαρρηγόπουλος το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι οι επιταγές αξίας περίπου 650.000 ευρώ (οι οποίες φέρονταν ως προϊόν εκβίασης) ήταν νόμιμες αμοιβές, δικαστικώς αναγνωρισμένες, αλλά και αναγνωρισμένες από τον Γιάννη Καρούζο.
Στο πλαίσιο της διαμάχης των δύο επιχειρηματιών, ο Ιωσήφ Λιβανός είχε καταγγείλει ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα από διαδοχικές επενδύσεις σε ακίνητα του Ομίλου Καρούζου. Η εισαγγελική έρευνα έχει ολοκληρωθεί με την άσκηση ποινικών διώξεων για σειρά κακουργημάτων, μεταξύ άλλων αυτά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος. Ο Γιάννης Καρούζος βρίσκεται ήδη στον Κορυδαλλό, ενώ προφυλακισμένη είναι η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Αφετηρία της σημερινής δικής πάντως ήταν το γεγονός ότι η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφαλείας Αττικής είχε συλλάβει τον Απρίλιο του 2009 τον Λιβανό, με την κατηγορία της εκβίασης, καθώς στα χέρια του βρέθηκαν προσημειωμένες επιταγές αξίας περίπου 650.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο Ιωσήφ Λιβανός είχε ισχυριστεί ότι οι επιταγές αποτελούσαν προϊόν κανονικής οφειλής, ως εκ τούτου ουδείς εκβιασμός έλαβε χώρα.

Όπως έχει καταθέσει ο Καρούζος, οι δυο επιχειρηματίες συνεργάζονταν από τον Μάιο του 2004 στον χώρο της κτηματαγοράς, με τον Ιωσήφ Λιβανό σε ρόλο μεσίτη να υποδεικνύει ακίνητα προς αγορά και αξιοποίηση. Η συνεργασία τους ήταν ομαλή – σύμφωνα πάντα με τη μήνυση – μέχρι τη στιγμή κατά την οποία ο Λιβανός άρχισε να επιδεικνύει «αλαζονική συμπεριφορά», η οποία κορυφώθηκε όταν ανήρτησε «αυθαίρετα» πινακίδα της δικής του εταιρείας σε ακίνητα ιδιοκτησίας της εταιρείας Καρούζου, θέλοντας να μονοπωλεί τις διαπραγματεύσεις προς ίδιον όφελος. Ύστερα από πιέσεις τριών μηνών, η αποκαθήλωση των πινακίδων επετεύχθη, πλην όμως «άρχισε η εκβίαση», με απειλές για καταγγελίες προς τις οικείες πολεοδομικές και άλλες δημόσιες αρχές.