Στρογγυλό ή τετράγωνο, το σίγουρο είναι ότι το «έξυπνο» ρολόι της Google έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τα γούστα και τα… καπρίτσια ακόμα και των πιο απαιτητικών χρηστών. Το λειτουργικό Android Wear, που ανακοίνωσε η εταιρεία, δημιουργήθηκε με έναν και μοναδικό στόχο: να μεταφέρει τη μόδα των «φορετών» γκάτζετ σε άλλη διάσταση, μακριά από τα πρότυπα των smartphones.

Η Google, με λίγα λόγια, δεν έχει σκοπό να επεκτείνει απλά τις δυνατότητες ενός κινητού στο ρολόι της. Αντίθετα, εστιάζει περισσότερο στη διαρκή ενημέρωση της συσκευής χειρός με «φρέσκιες» ειδοποιήσεις, αλλά και στη γρήγορη ανταπόκρισή της στις εντολές του χρήστη.

Λίγες κινήσεις, πλούσια πληροφόρηση

Το μυστικό, σύμφωνα με την εταιρεία, κρύβεται στην αποκάλυψη της νέας πληροφορίας με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να απαιτείται υπερβολική διάδραση από πλευράς του χρήστη. Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι ο ίδιος θα χρειάζεται το κινητό του προκειμένου να μπορέσει να διαβάσει με την ησυχία του τα newsfeed στο Facebook ή να συντάξει ένα email, θα μπορεί μέσω του… καρπού του να τσεκάρει αστραπιαία τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνει, να λάβει οδηγίες για μια συγκεκριμένη διαδρομή, ή να σκανάρει το εισιτήριο του στο αεροδρόμιο.

Σημαντικό ρόλο ως προς τις ταχύτατες επιδόσεις φαίνεται να παίζει και ο ψηφιακός «μπάτλερ», Google Now, του αμερικανικού κολοσσού, καθώς είναι σε θέση να «σερβίρει» άμεσα πληροφορίες γύρω από τον καιρό, τις ώρες δρομολογίων ή πτήσεων, εισερχόμενα μηνύματα, ή κρατήσεις που ενδιαφέρουν τον χρήστη. Χάρη στη δυνατότητα φωνητικών εντολών, ένα «O.K. Google» θα αρκεί για την εκκίνηση της μηχανής αναζήτησης.

Μετά την ανακοίνωση του λειτουργικού, η Google έχει στρέψει το βλέμμα της προς τους developers για προτάσεις καινοτόμων εφαρμογών που θα μπορούσαν να μετατρέψουν ένα smartwatch σε έναν πραγματικό ελβετικό «σουγιά». Ωστόσο πολλές από τις ήδη υπάρχουσες Android εφαρμογές, θα μπορούσαν με μικρές μετατροπές να «μετακομίσουν» από το κινητό, στο ρολόι. Αναλυτές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να δώσει το προβάδισμα της αγοράς στην Google, λόγω της ενιαίας πλατφόρμας (Android) σε όλες τις συσκευές της.

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι… fitness

Με τα περισσότερα γκάτζετ να κινούνται στον χώρο του fitness, οι συσκευές Android Wear δε θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Σύμφωνα με την Google, μέσω του λειτουργικού οι χρήστες θα μπορούν να «μετρούν» τις θερμίδες που καταναλώνουν, την ταχύτητα που διατηρούν και την απόσταση που διανύουν κάθε φορά.

Από την πλευρά του hardware, στην παρούσα φάση, ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται σε συνεργασία με αρκετούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών για τη δημιουργία μιας σειράς «φορετών» συσκευών. Η LG ήδη «ψιθυρίζει» το τετραγωνισμένο G Watch, το οποίο προορίζεται αυστηρά για τα χέρια ή συγκεκριμένα τους καρπούς των developers. Από την πλευρά της, η Motorola προχωράει με ένα στρογγυλό smartwatch με λειτουργικό Android Wear, ονόματι Moto 360.