Το πολυνομοσχέδιο επίκεντρο στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και το «αγκάθι» του πώς θα περάσουν από τη Βουλή όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα βρέθηκε στο επίεκντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Την λεπτομερή εξειδίκευση της συμφωνίας με την τρόικα αποφάσισαν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα καθορίσει τα κοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του πλεονάσματος στην οποία θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Π. Τσακλόγκλου και Στ. Παπασταύρος από την πλευρά της ΝΔ και οι κ.κ. Χρ. Πρωτόπαπας, Β. Κεγκέρογλου και Γ. Κουτρουμάνης από το ΠαΣοΚ.

Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την 25η Μαρτίου και αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα, συμφωνήθηκε να έχει περισσότερα του ενός άρθρα εκ των οποίων ένα θα αφορά τα κοινωνικά θέματα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ένα δεύτερο την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠαΣοΚ για τη βελτίωση των φορολογικών προστίμων ενώ και οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες θα αποτελέσουν χωριστό θέμα. Ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το θέμα των τραπεζών θα αποτελέσει άρθρο στο πολυνομοσχέδιο ή θα περιληφθεί σε χωριστό νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ζητήσουν να έρθουν στη Βουλή και να ενημερώσουν τους βουλευτές για το θέμα των τραπεζών ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνει κατανοητό σε ποιό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον προωθούνται οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες ενημερωτικές συναντήσεις με βουλευτές που αντιδρούν στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως είναι η τηλεφωνική επικοινωνία και η ενημέρωση του κ. Ι. Στουρνάρα στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του με την προοπτική να περάσουν στα χέρια ιδιωτών τράπεζες που ενισχύθηκαν με κρατικούς πόρους.

Ο κ. Παπανδρέου αφού άκουσε όσα είχε να του πει ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στηρίζει την προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση, σε ότι αφορά όμως το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, επιφυλάχτηκε να δει πρώτα τις ρυθμίσεις και ακολούθως να πάρει τις αποφάσεις του.

Σε ότι αφορά την πολιτική σημασία της συμφωνίας με την τρόικα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εκτίμησαν ότι εξ αιτίας της μεταβάλλονται οι όροι της εκλογικής αντιπαράθεσης του Μαίου και ότι όσοι επένδυαν στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην παραμονή στο μνημόνιο για να δρέψουν εκλογικούς καρπούς, θα βρουν την απάντηση στην κάλπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk