Βενιζέλος:Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση

Με περισσότερα του ενός άρθρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη επισήμανε ότι «δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές με νομοτεχνικά τεχνάσματα. Αρνούμαι να μπω σε αυτή την ευτελή συζήτηση».

Με περισσότερα του ενός άρθρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη επισήμανε ότι «δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές με νομοτεχνικά τεχνάσματα. Αρνούμαι να μπω σε αυτή την ευτελή συζήτηση».
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, μείωση του χρέους, στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και της πραγματικής οικονομίας δεν είναι φιλανθρωπία, όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά αναπτυξιακή πολιτική.
«Δεν λέω ότι ο κόσμος θα πρέπει να προτιμήσει εμάς. Αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιός θα έχει την πολιτκή ευθύνη της εκπροσώπησης της χώρας έως ότου βγει από την κρίση και επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ομαλότητα. Αν το πετύχουμε αυτό, προσωπαικά δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Ας έρθει όποιοσδήποτε. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική ομαλών συνθηκών, που οδήγησε τη χώρα με την πλάτη στον τείχο, στην καταστροφή», είπε.
Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτό το θέμα θα το δούμε. Το κυβερνητικό σχήμα υπηρετεί ένα κυβερνητικό σχέδιο».
Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση μιλώντας για κάποιους που στενοχωριούνται επειδή δεν θέλουν την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. «Η μιζέρια και η αυτοκαταστροφική ρητορική οδηγούν κάπου; Γιατί θεωρούμε ότι έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διαιρεμένοι;» διερωτήθηκε. Παρατήρησε επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κακές για όλο το πολιτκό σύστημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ «και μάλιστα προτού ασκήσει εξουσία και πραγματοποιήσει τη δεύτερη έφοδό του για την κατάληψη της εξουσίας». «Πώς βρλεθηκαν να είναι μέρος του προβλήματος;» έθεσε το ερώτημα. «Εμείς τουλάχιστον πληρώνουμε το κόστος μιας δύσκολης πολιτικής επιλογής, που ήταν ιστορικά υπεύθυνη αλλά συγκυριακά ενοχλητική για πολλές κοινωνικές ομάδες. Οι άλλοι που μιλούν λαικιστικά γιατί υφίστανται φθορά;».
Και συνέχισε με μια αιχμή που θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν στο Ποτάμι. «Υπάρχουν αυτοί που λένε φιλικές
απόψεις και ακούνε ως εξομολόγοι το πρόβλημα του κόσμου και οι άλλοι που κάνουν σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση».
«Δεν κάνουμε όλοι την ίδια ζωή», πρόσθεσε. «Κάποιοι τρέχουμε στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά μέτωπα, και υφιστάμεα κριτική και επιθέσεις και άλλοι κριτικάρουν, υπόσχονται και εύχονται. Είναι ΄ένας ωραίος ρόλος τον οποίο κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν κάποιοι ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν…», είπε.
Σχετικά με την πολιτική Ρέντσι στην Ιταλία, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι θέλει να δει να πετυχαίνει μια μη συμβατική πολιτική που ευπερβείνει τον δημοσιονομικό μονόδρομκο που ακολουθεί η ευρωζώνη.
Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανση του ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, όχι μόνο ήταν απρούσα σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης, αλλά ήταν αυτή που έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τις κόκκινές γραμμές και τις προτεραιότητες.
«Οσα είπαμε έγιναν», τόνισε: Είπαμε όχι οριζόντια μέτρα λιτότητας. Δεν υπάρχουν. Είπαμε ανταπόδοση θυσιών ξεκινώντας από τις πιο ευαίσθητες ομάδες. Είμαστε στροφή στην ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, διαφύλαξη κλάδων της οικονομίας όπως η κτηνοτροφία. Η γνώμη των βουλευτών ελήφθη υπόψιν στον μέγιστο δυνατό βαθμό», δήλωσε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk