Στίβεν Κινγκ: Ο αποπληθωρισμός απειλεί την ανάπτυξη

Για λανθασμένη στρατηγική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού έκανε λόγο ο επικεφαλής οικονομολόγος (Group Chief Economist) της HSBC Στίβεν Κινγκ που βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.

Για λανθασμένη στρατηγική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού έκανε λόγο ο επικεφαλής οικονομολόγος (Group Chief Economist) της HSBC Στίβεν Κινγκ που βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα. Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας με θέμα την πορεία των διεθνών αγορών, άσκησε κριτική στις νομισματικές αρχές για την… αδιαφορία που, όπως είπε, επιδεικνύουν στον κίνδυνο της μείωσης των τιμών, υπογραμμίζοντας ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία έκανε λόγο για «μια προβληματική κατάσταση που οξύνεται από τις δυσλειτουργίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ειδικότερα, ο κ. Κινγκ σημείωσε ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα παρά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν καταλήγει στην πραγματική οικονομία αλλά μεταφέρεται από τράπεζα σε τράπεζα.
Επιπλέον υπογράμμισε τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Ο κ. Κινγκ τόνισε ότι η μη ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων από τις κεντρικές τράπεζες με στόχο την αύξηση των τιμών εξουδετερώνει τα υπόλοιπα νομισματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, οδηγώντας στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, ο χαμηλός πληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια και τα επίπεδα του πραγματικού χρέους, εμποδίζοντας τελικώς την ανάπτυξη. Ο Στίβεν Κινγκ θεωρεί ότι δεν πείθει η διαβεβαίωση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει από τον αποπληθωρισμό.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, ακριβώς το ίδιο συνέβη την περασμένη δεκαετία και στην Ιαπωνία, όπου η νομισματική αρχή της χώρας απέτυχε να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη και έναν θετικό πληθωρισμό. «Οι δυτικές οικονομίες κινδυνεύουν να πάθουν την ίδια ζημιά» τόνισε ο κ. Κινγκ. Αλλωστε, σημείωσε, ο πληθωρισμός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκεται κάτω από τον στόχο, γεγονός που πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη στους κεντρικούς τραπεζίτες για αναπροσαρμογή του σχεδίου τους.
«Η μεγάλη πτώση του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο την περυσινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελεί σημάδι μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά αν αυτό είναι τόσο προφανές, γιατί κανένας δεν το προέβλεψε έναν χρόνο πριν;» αναρωτήθηκε ο κ. Κινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί ισχυρή ένδειξη οικονομικής αδυναμίας. Σε αυτή τη βάση, σημάδια ενίσχυσης της οικονομίας που έχουν διαφανεί τους τελευταίους μήνες προμηνύουν αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια.

«Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε»
υποστήριξε ο κ. Κινγκ. «Οταν τα επιτόκια βρίσκονται στο 0%, αποκλιμάκωση των τιμών οδηγεί σε αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και αποτελεί για το τραπεζικό σύστημα απειλή μέσω της αύξησης των επισφαλειών» εξήγησε ο οικονομολόγος της HSBC.
Και πρόσθεσε ότι με την ευαισθησία που χαρακτηρίζει σήμερα το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη θα αποδειχθούν λανθασμένες. «Αντί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης να οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, οι χαμηλότερες τιμές είναι τελικώς αυτές που επιβαρύνουν την ανάπτυξη, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε ασφυξία».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 19 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk