Βάσει του προφίλ του φορολογουμένου οι συναλλαγές στις ΔΟΥ

Το προφίλ του φορολογούμενου, ανεξαρτήτως του ύψους της συναλλαγής με τις εφορίες, θα λαμβάνεται υπόψη στο μέλλον, ώστε να κρίνεται βάσει και αυτού του κριτηρίου το πώς θα συμπεριφέρονται κατά περίπτωση οι εφορίες.

Το προφίλ του φορολογούμενου, ανεξαρτήτως του ύψους της συναλλαγής με τις εφορίες, θα λαμβάνεται υπόψη στο μέλλον, ώστε να κρίνεται βάσει και αυτού του κριτηρίου το πώς θα συμπεριφέρονται κατά περίπτωση οι εφορίες.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στο συνέδριο των εξαγωγέων απαντώντας στην έκκληση της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη να επιστρέφεται ο ΦΠΑ των εξαγωγέων με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ανέφερε ως παράδειγμα να μπορεί να επιστρέφεται, χωρίς έλεγχο, ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις στις οποίες «όλα είναι εντάξει».

Ο κ. Θεοχάρης συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ότι λαμβάνει η γραμματεία πολλά μηνύματα -και από εφοριακούς- ότι δίνουν λεφτά χωρίς να γίνεται σωστός έλεγχος «και μετά από πρόσφατο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολο να πείσουμε τους εφοριακούς να δώσουν λεφτά με γρήγορες διαδικασίες. Επιμένουν να γίνεται πλήρης και λεπτομερής έλεγχος» όπως εξήγησε ο ίδιος.

Ο κ. Θεοχάρης συνέχισε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι το πιο ευέλικτο «αλλά καλώς ή κακώς πρέπει να υπάρχουν μερικοί σταθεροί κανόνες, έστω κι αν είναι λίγο λάθος αλλά να είναι σταθεροί και σταδιακά θα βελτιώνεται το πλαίσιο».

Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων για τους ελέγχους και η ανάγκη για εκ των υστέρων ελέγχους δημιουργεί ένα προβληματισμό στο υπουργείο και γνωστοποίησε ότι παραλαμβάνει σήμερα κατάλογο με 250 αλλαγές σε προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λειτουργία του ηλεκτρονικού τελωνείου, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Η γενική γραμματεία, έστω με λάθη και καθυστερήσεις, θέλουμε να γίνουμε συνεταίροι σας για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότερη απόδοση στη δουλειά σας» είπε ο γενικός γραμματέας και ανέφερε ακόμη ότι από τον Ιούνιο ή Ιούλιο, με βάση τα πορίσματα των επιτροπών θα προχωρήσει η περαιτέρω αναδιοργάνωση των τελωνείων ενώ παράλληλα προχωρούν, αν και με καθυστερήσεις και η ηλεκτρονική πληρωμή και οι μεταρρυθμίσεις σε κανονιστικό πεδίο.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, υπογράμμισε ότι οι πρεσβείες μας έχουν εξελιχθεί σε «σημεία πώλησης» της επιχειρηματικότητας της χώρας και προσέλκυσης επενδύσεων ενώ η ενεργειακή διπλωματία έρχεται ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εξωστρέφειας, η Γενική Γραμματεία καταργεί οκτώ Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) σε χώρες χαμηλού ενδιαφέροντος και ιδρύει οκτώ νέα σε αναπτυσσόμενες χώρες με τις καλύτερες προοπτικές εξαγωγών και επενδύσεων όπου οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, ιδρύονται νέα γραφεία ΟΕΥ στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στο Λάγος της Νιγηρίας, στην Αστάνα του Καζακστάν, στο Γκουανγζού της Κίνας καλύπτοντας και το Χονγκ Κονγκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας καλύπτοντας και τις Βαλτικές χώρες, στην Ντόχα του Κατάρ, στο Κουβέιτ και στο Μεξικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk