Η παγκόσμιου φήμης ερμηνεύτρια, η Χιλιανής καταγωγής μεσόφωνος Maria Isabel Vera Rodriguez θα βρεθεί στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ.

Η κορυφαία μεσόφωνος θα ερμηνεύσει το μνημειώδες έργο του συμπατριώτη της νομπελίστα Χιλιανού Ποιητή Pablo Neruda ‘Canto General’ & το ‘Romancerο Gitano’ σε ποίηση του Federico Garcia Lorca, ενός από τους σημαντικότερους ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, κορυφαίο εκπρόσωπο της ισπανικήςγενιάς του ’27. Οι δυο ισπανόφωνοι ποιητές έχουν καταταγεί στις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα που έγραψαν για την ελευθερία των λαών.

Η πνευματική τους «συνάντηση» με τον μεγάλο ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη οδήγησε σε αριστουργηματικά μουσικά έργα, που προβάλλουν ένα οικουμενικό κοινωνικό όραμα μέσα στο πνεύμα της ρωμιοσύνης, μιας αξίας που συνδέει άρρηκτα τους λαούς της Ελλάδα, της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

«Ο εθνικός μας ποιητής, το σύμβολο της χώρας μας είναι ο Πάμπλο Νερούδα και το Canto General για εμάς αποτελεί τον ‘εθνικό μας ύμνο’. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί σύμβολο, μύθο και θρύλο για όλους τους Χιλιανούς και τους Λατινοαμερικανούς, τον έχουμε δει από την παιδική μας ηλικία σε ντοκουμέντα φιλμ κι εκπομπές στην τηλεόραση να διευθύνει το Canto General σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με κοινό χιλιάδες κόσμου να παραληρεί…» αναφέρει η διεθνούς φήμης μεσόφωνος. «Εχουμε μεγαλώσει με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη… » προσθέτει.

Tην 27η Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επέλεξε και το «Ίδρυμα Θώραξ» για να τιμήσει τους δωρητές του και να γιορτάσει το έργο 20 χρόνων και πλέον του «Ιδρύματος Θώραξ» του οποίου διοικητής είναι ο Καθηγητής- Ακαδημαικος Χαράλαμπος Ρούσσος, τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, θα συμμετέχει στην εκδήλωση με την παρουσία των μελών του και θα γιορτάσει το μακροχρόνιο κοινωφελές έργο του στο χώρο της υγείας με αποκορύφωμα τις δωρεές της Φωτεινής Γ. Λιβανου και της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου χάρη στην γενναιοδωρία τους πραγματοποιείται το μεγαλύτερο έργο υγείας στην χώρα σήμερα.

Δίπλα στην παγκοσμίου φήμης μεσόφωνο Maria Isabel Vera Rodriguez θα ερμηνεύσουν ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και δεκαπενταμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Λουκά Καρυτινού. Συμμετέχει η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή. Αφηγείται ο Σάκης Τόδουλος.

Το θρυλικόCanto General, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητήPablo Neruda με τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτηΜίκη Θεοδωράκη, γράφτηκε όταν ο συνθέτης βρέθηκε προσκεκλημένος στην Χιλή από τον Αλιέντε, όπου γνώρισε τον Νερούδα, τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο. Η συνάντησή του με τον Πάμπλο Νερούδα και η παραμονή του στην Χιλή είχε ως αποτέλεσμα μια βαθιά φιλία που οδήγησε σε ένα έργο που ανήκει στα αριστουργήματα του 20ου αιώνα παγκοσμίως.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και μέρος των εσόδων θα δοθεί στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου για την ενίσχυση των συσσιτίων.

Εισιτήρια Προπωλούνται στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο 210-7282333, www.megaron.gr Τιμές εισιτηρίων €10 Φοιτητικό- Παιδικό, €15, €25, €35.