Στην ολοκλήρωση του βασικού οδικού δικτύου της χώρας, με έργα σε Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Υποδομών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη, μέσα στο 2014 δημοπρατείται η σύνδεση της Λευκάδας με τον άξονα Άκτιο – Αμβρακία, ένας δρόμος 28 περίπου χλμ., που θα έρθει να προστεθεί στις άλλες ανοιχτές εργολαβίες στους άξονες της Δυτικής Ελλάδας.
Ορισμένες εξ αυτών, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «θα τελειώσουν μέχρι το 2014 –και ήδη κάποιες έχουν τελειώσει –και άλλες μέχρι το 2015», δημιουργώντας έναν «σύγχρονο και ασφαλή δρόμο στον δυτικό άξονα από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα».
Όλα τα εργοτάξια στην Ιονία Οδό
Ο υπουργός Υποδομών τόνισε παράλληλα ότι στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) «έχουν στηθεί όλα τα εργοτάξια» και τους «επόμενους δύο με τρεις μήνες θα υπάρχει πλήρης εξέλιξη των έργων». «Ήδη αυτή τη στιγμή όλα τα εργοτάξια δουλεύουν με πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Αυξάνεται συνεχώς η απασχόληση στην κατασκευή του δρόμου» είπε και συμπλήρωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος θα είναι πραγματικότητα στο τέλος του 2015. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι προθεσμίες κατασκευής «θα τηρηθούν με αυστηρότητα, διότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν στη Βουλή προβλέπουν πάρα πολύ ασφυκτικές προθεσμίες και πάρα πολύ αυστηρές ποινικές ρήτρες σε περίπτωση μη εφαρμογής των συμβάσεων».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι «μεταξύ Αμφιλοχίας και Ακτίου είναι ένας δρόμος με τεράστιες παγίδες και πολλά προβλήματα, που δημιουργούν θέματα ασφάλειας για τους οδηγούς και τα οχήματα», όμως τόνισε ότι στην υπό κατασκευή Αμβρακία Οδό «το επόμενο διάστημα πολύ γρήγορα θα τελειώσει το κομμάτι Βόνιτσα-Άκτιο, όπως επίσης και η παράκαμψη της Αμφιλοχίας».
Τι θα γίνει με το παλαιό δίκτυο
Αναφορικά με την τύχη του παλιού οδικού δικτύου, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια για την ένταξη στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης 2014-2020 ενός ποσού για την εκπόνηση μελετών οδικής ασφάλειας. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο. Ο δρόμος αυτός θα υπάρχει και μετά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και είναι προφανές ότι οι άνθρωποι για τις τοπικές μετακινήσεις θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο. Άρα δεν πρέπει να είναι αυτός ένας κατεστραμμένος δρόμος πάνω στον οποίο θα σκοτώνονται οι άνθρωποι» τόνισε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας και σε λίγους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο, θα μας παραδοθεί, έτσι ώστε να αρχίσουμε τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη χώρα».
Στην ερώτησή του, ο κ. Μωραΐτης χαρακτήρισε το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας ως παγίδα και καρμανιόλα, που δεν παρέχει την παραμικρή ασφάλεια στους οδηγούς, ενώ υπογράμμισε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παράδοση των οδικών έργων και ζήτησε συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
Έργα και στην Κρήτη
Παράλληλα, σε γραπτές ερωτήσεις βουλευτών της Κρήτης για τα τροχαία ατυχήματα και την οδική ασφάλεια στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι το υπουργείο προγραμματίζει άμεσα στην εκπόνηση μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον οδικό άξονα.
«Η μελέτη θα χωροθετήσει όλο τον άξονα γεωγραφικά, θα ιεραρχήσει τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των επί μέρους τμημάτων, με βάση αντικειμενικές παραμέτρους, όπως ο τωρινός, αλλά και αναμενόμενος μελλοντικά κυκλοφοριακός φόρτος, στατιστικά ατυχημάτων, επιδιωκόμενη χρονοαπόσταση μεταξύ βασικών προορισμών κτλ. και εν τέλει θα προσδιορίζει το απαιτούμενο κόστος τόσο για την κατασκευή του άξονα συνολικά όσο και σε επί μέρους τμήματά του» αναφέρεται στη γραπτή απάντηση του υπουργού Υποδομών.
Από αυτή τη μελέτη, συνεχίζει, θα προκύψουν οι προτεραιότητες, οι δαπάνες και οι δυνατότητες χρηματοδότησης «μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή άλλες μεθόδους κατασκευής» σημειώνει. «Με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του ΒΟΑΚ στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλα τα έργα με νομικές δεσμεύσεις στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος του 2015 και να εκπονηθούν και εγκριθούν όλα τα στάδια ενός ολοκληρωμένου πακέτου μελετών. Σκοπός μας είναι η ένταξη και κατασκευή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργων στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αναζητώντας όμως συγχρόνως και άλλους τρόπους χρηματοδότησης» υπογραμμίζει ο υπουργός Υποδομών.
Στην απάντηση ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβίβασε στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο συνοπτικός σχεδιασμός του οποίου για το 2014 περιλαμβάνει:
–Την δημοπράτηση των έργων «ολοκλήρωση του τμήματος Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά», «Γεροπόταμος – Πάνορμο – Εξάντη», «Συνδετήρια οδός Α/Κ Μουρνιών – Χανιά» και «Α/Η.Κ. Μοχού»
–Την προκήρυξη μελετών για τα έργα «Στρατηγικός σχεδιασμός του ΒΟΑΚ», «Α/Κ Μαλλίων με συνδετήρια οδός με ΠΕΟ» και «ολοκλήρωση διαδικασίας προκ/νης μελέτης Γούρνες – Χερσόνησος».
–Την ολοκλήρωση του πακέτου μελετών «Παράκαμψη Καστελίου», «Καλύβες – Άγιοι Πάντες», «Εσταυρωμένο – Γεροπόταμος», «Α/Κ Ανώπολης», «Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος», «Καλό Χωριό – Φρουζή», «Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα» κ.α.
–Την ολοκλήρωση και παράδοση έργων «Άγιος Νικόλαος – Καλό Χωριό» «Ολοκλήρωση έργων παράκαμψης Μαλίων», «Ολοκλήρωση βελτίωσης Βόρεια ράμπας Κοκκίνι Χάνι», «Ολοκλήρωση Α/Κ Αμαρίου Ρεθύμνου», «Ολοκλήρωση εργασιών Γαλατάς – ΠΕΟ & Ι/Κ Δραπανιά Καστελλίου Κισσάμου» κ.α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης:
–Ωριμάζουν μελετητικά 13 έργα (προϋπολογισμού μελέτης 19,6 εκατ. ευρώ, προϋπολογιζόμενου κόστους 1 δισ. ευρώ)
–Έχουν δημοπρατηθεί έξι έργα σε ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ προϋπολογισμού 128 εκατ. ευρώ
–Δημοπρατούνται άλλα τρία έργα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ
–Προτείνονται για ένταξη στο ΣΕΣ οκτώ έργα σε ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, ύψους 373,5 εκατ. ευρώ
–Βρίσκονται σε εξέλιξη 18 έργα, ενώ δύο εργολαβίες έχουν κηρυχθεί έκπτωτες
–Επτά έργα έχουν περαιωθεί
–Η αξία των έργων – γεφυρών, των έργων από επιχειρησιακά προγράμματα, των νέων συμβασιοποιημένων έργων και των υπό δημοπράτηση έργων φτάνουν τα 490 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 297,1 για τον ΒΟΑΚ και 146,2 για τον ΝΟΑΚ.
Εντάσσεται το έργο Δράμα – Καβάλα
Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου Δράμα – Καβάλα, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, στο Κεντρικό Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου.
Σημειώνεται ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ εκπονεί μελέτη για το συγκεκριμένο έργο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη μελέτη του τμήματος «Δράμα – Άγιος Αθανάσιος» να αναμένεται να παραδοθεί ως το τέλος του έτους.