Η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN: Επιταχύνοντας την Επιστήμη

Αν είστε από 10 ως… 99 ετών, τότε η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι βέβαιον ότι θα σας συγκινήσει.

Αν είστε από 10 ως… 99 ετών, τότε η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι βέβαιον ότι θα σας συγκινήσει.
Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά στην καρδιά του μεγάλου πειράματος έρχεται στη χώρα μας και θα φιλοξενηθεί σε δύο ορόφους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) από τις 12 Απριλίου ως και τις 31 Μαΐου 2014.
Η έκθεση έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου την επισκέφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Τη φέρνουν στη χώρα μας το Ιδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή και την υλοποιούν σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής της Σχολής ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ενωση Ελλήνων Φυσικών.
Ενα συναρπαστικό ταξίδι


Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή και τα μυστικά της Μεγάλης Εκρηξης. Εκεί κάπου εμπλέκονται ακόμη το «μποζόνιο του Higgs» ή «σωματίδιο του Θεού» που ίσως να κρύβει το κλειδί στην ερώτηση γιατί τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν μάζες και τα πειράματα των ανιχνευτών ATLAS και ALICE.
Τα παραπάνω μπορεί σε κάποιους να ακούγονται δυσνόητα ή να θυμίζουν το περιεχόμενο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν μέσα τους εντυπωσιακές ανακαλύψεις για την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης.
Οπως λένε οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση, η έκθεση υπόσχεται να μοιραστεί μαζί μας τις ανακαλύψεις αυτές παρουσιάζοντας με τρόπο απλό και κατανοητό τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, εκατό μέτρα κάτω από την πόλη της Γενεύης.
Τα μυστικά της ύλης


Οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Η έκθεση εστιάζει στην προσπάθεια των επιστημόνων του CERN να απαντήσουν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και αναπάντητα ακόμη ερωτήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φυσική.
Στην πρώτη ζώνη, τη «Μεγάλη Εκρηξη», οι διοργανωτές της έκθεσης επιχειρούν να περιγράψουν την ιστορία του Σύμπαντος και να μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, στη στιγμή της γέννησής του.
Στη «Ζώνη της ύλης» αναζητείται η θεμελιώδης δομή της ύλης, ενώ στη ζώνη «Ερευνα στο CERN» ο επισκέπτης θα δει πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή με τη βοήθεια τεσσάρων γιγάντιων πειραμάτων.
Παράλληλα διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ειδικά εκπαιδευμένοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μαζί με μουσειοπαιδαγωγούς και επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων αναλαμβάνουν να μυήσουν τους επισκέπτες στην έκθεση με έξυπνα καθημερινά παραδείγματα και με ευχάριστο τρόπο.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 18 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk