Βενιζέλος: «Η Ελλάδα βαδίζει στην έξοδο από την κρίση»

«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα

«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτό δείχνει πως η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη, γιατί πρέπει να πείσουμε πάρα πολλούς διεθνείς παράγοντες, πολλές κυβερνήσεις, πολλά κοινοβούλια.

«Εχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τονίζει ότι «έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς, στην καρδιά της».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει, ακόμη, ότι «το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας» και ότι «ο ελληνικός λαός είναι αυτός που μας βοήθησε με το μεγάλο του επίτευγμα που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα, μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστό των θυσιών σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε, η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.

«Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας. Από ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάντα η τρόικα και το μνημόνιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μια κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά «χωρίς τους βαρβάρους» είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εχουμε συμφωνήσει ότι δεν χρειάζονται άλλα μετρα λιτότητας

«Εφόσον έχουμε συμφωνήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα λιτότητας, άλλα μέτρα δημοσιονομικά, εφόσον έχουμε συμφωνήσει ότι μπορούμε να κάνουμε διανομή του επιπλέον πλεονάσματος , δηλαδή του πλεονάσματος που υπερβαίνει το στόχο. Έχουμε επομένως τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε ευπαθείς ομάδες, να συμβάλουμε στο να αναχαιτισθεί η απόλυτη φτώχεια, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε σημαντική μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους, κάτι αλλάζει, αλλάζει κάτι σημαντικό που αφορά τον πολίτη ,το κάθε νοικοκυριό ,τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο ,αφορά όμως και τη χώρα συνολικά στις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις. Εχουμε συμφωνία για το τραπεζικό σύστημα ,έχουμε συμφωνία για το έλλειμμα ,έχουμε συμφωνία για το χρέος ,έχουμε συμφωνία για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και για τις προτεραιότητες της πραγματικής οικονομίας ,έχουμε διανύσει τη συντριπτικά μεγαλύτερη απόσταση από το στόχο μας που είναι η επάνοδος στην κανονικότητα ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό κράτος ,ένα κράτος θεσμικά ισότιμο και κυρίαρχο μέσα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει υποστεί ταπεινώσεις, προσβολές ,ο ελληνικός λαός έχει αναγκαστεί να υποστεί πολύ μεγάλες θυσίες, τώρα όμως γυρίζουμε σελίδα, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα ,για την ακρίβεια.

Επιφύλαξε όμως σκληρή γλώσσα για την αντιπολίτευση και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν αυτοί που λειτουργούν ως 5η φάλαγγα ,που στενοχωριούνται όταν η Ελλάδα πηγαίνει καλά ,που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια αχτίδα φωτός ,γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα εάν δεν υπάρχει μνημόνιο, κρίση ,τρόικα. Γιατί οικοδόμησαν την πολιτική ύπαρξή τους και τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο τους πάνω στην κρίση. Είναι προιόντα της κρίσης ή παραπροιόντα της κρίσης – γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε και παραπροιόντα της κρίσης. Πρέπει να καταλάβουν ότι στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και να επανέλθουμε στην ομαλότητα και την κανονικότητα», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk