Άναψαν τα αλάρμ στη Συγγρού ενόψει των δημοτικών – ευρωεκλογών

Την ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επιλέγει εκ των συνθηκών η ΝΔ, καθώς οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις, διεξάγονται ταυτόχρονα και με την μάχη των ευρωεκλογών. Η Ν.Δ. θα έχει ως στρατηγική να αναδείξει μια ορατή διαχωριστική γραμμή που θα επιτρέψει τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών και συνθηκών «αντιΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσης» στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, στις συσκέψεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες τονίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για μια μάχη για την αυτοδιοίκηση αλλά είναι, παρά το γεγονός ότι αφορά δήμους και περιφέρειες, πρωτίστως και πολιτική μάχη, ανεξάρτητα εάν δεν δώσανε επίσημα χρίσματα.
Γι’ αυτό και από το πρωθυπουργικό γραφείο ζητάνε τη γενική επιστράτευση των κορυφαίων στελεχών που τηρούν…«αποστάσεις ασφαλείας», αφού κυρίαρχη είναι η άποψη ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της αυτοδιοίκησης αλλά και για την επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι μάχες που έρχονται είναι κρίσιμες για τη Ν.Δ., καθώς κεντρικά στελέχη της εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εμφανίσει ή να αναδείξει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σε συνδυασμό και με τις ευρωεκλογές, ως ένα δήθεν πρόκριμα για το τι θα συμβεί μετά».
Σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ., άμεσα θα κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και θα γίνει προσπάθεια να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός κατά δήμο και κατά νομό. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τοπικές συνθήκες και οι όποιες συμμαχίες της ΝΔ με φόντο το δεύτερο γύρο των εκλογών.
Βέβαια, η πλήρης πολιτικοποίηση των εκλογών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θέτει μία παράμετρο δυσκολίας για το κόμμα του. Και αυτό, διότι δεν αποκλείεται να στείλουν μήνυμα οι ψηφοφόροι, αλλά να μην είναι αυτό που επιθυμεί η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρκεί βέβαια αυτό να αποδειχθεί.
Για τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, η δυσκολία δεν προκύπτει στο επίπεδο των πολιτικών χειρισμών που προεξοφλούνται στο προσκλητήριο προς τις «ευρωπαϊκές δυνάμεις», αλλά από τα αντικειμενικά προβλήματα που, όπως λένε συνεργάτες του, αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.
Προ ημερών έγινε μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Κ. Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, για τη μάχη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο επίσημος υποψήφιος κ. Ι. Ιωαννίδης έχει απέναντί του τον «αντάρτη» νυν περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Στην Αττική, η κατάσταση είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβληματική για τον κ. Γ. Κουμουτσάκο που θέλει μεγάλη προσπάθεια για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Στο Δήμο Αθηναίων, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αν και έχει την αντάρτικη παρουσία του κ. Ν. Κακλαμάνη που έχει διασπάσει σε ένα βαθμό τη Ν.Δ., κάνει συνεχώς βήματα για να είναι στο δεύτερο γύρο, όπου πιστεύει ότι θα βρεθεί και εκεί λέει ότι όλα είναι ανοικτά.

Αντίστοιχες συσκέψεις, με εντολή του κ. Σαμαρά, θα γίνουν και τις επόμενες ημέρες, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε δήμους και περιφέρειες, ενώ το ζητούμενο είναι να τελειώσει η «λευκή απεργία» υπουργών και βουλευτών και να εμπλακούν ενεργά στην εκλογική αναμέτρηση.
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιεί ευθέως τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και σχεδιάζει να δημιουργήσει κλίμα παρατεταμένης έντασης και ο πρόεδρός του κ. Αλ. Τσίπρας, εκτός από τις περιοδείες του σε ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει και επισκέψεις και ομιλίες ανά την Ελλάδα, δεν μπορεί η Ν.Δ. να παραμείνει αμέτοχη.
Άρα, κοινή διαπίστωση πολλών στη Ν.Δ. είναι ότι δεν μπορεί να παραμείνει θεατής των εξελίξεων και να περιορισθεί στον «αυτοδιοικητικό χαρακτήρα» της εκλογικής αναμέτρησης του Μαϊου, αφού και λόγω των ευρωεκλογών αναμένεται να πολωθεί το κλίμα.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα δημιουργήσει και πολιτικό κλίμα είναι η «αριθμητική» και το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών. Τα αποτελέσματα στους δήμους και στις περιφέρειες δεν πρόκειται να επηρεάσουν και πολύ τα πράγματα, εκτός αν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές, καθώς υπάρχει και η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πολιτική μάχη που θα δοθεί κυρίως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όταν το παιχνίδι θα γίνει ένας εναντίον ενός.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk