Πως θα μοιραστεί τον Μάιο το κοινωνικό πλεόνασμα των €500 εκατ.

Στα €2,9 δισ. έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως ανέφερε την ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στα €2,9 δισ. έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως ανέφερε την ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

-Το Μάιο θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια (σύνολο 1 εκατ. πολίτες).
-350 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%.
-20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων.
-1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των συμφωνημένων.
-1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους
Σύμφωνα με πληροφορίες μειώνονται τα πρόστιμα για τη μη υποβολή ΦΠΑ.
-Για όσoυς τηρούν διπλογραφικά βιβλία από 2.500 ευρώ σε 500 ευρώ
-Για όσoυς τηρούν απλογραφικά βιβλία από 1.000 ευρώ σε 250 ευρώ
Φαίνεται ότι περνάει και η ελληνική πρόταση για την απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν ακίνητα πάνω από 20 (ή 25 έτη) στην κατοχή τους.
Παραμένει ο προβληματισμός για τις δικαστικές αποφάσεις.
Έχει προβλεφθεί κονδύλι 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του μισθοδικείου για τους δικαστικούς.
Δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τα αναδρομικά των ένστολων καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα αναδρομικά των ένστολων είναι 500 εκατ. ευρώ και κάτι λιγότερο από 500 εκατ. το ετήσιο κόστος της μισθολογικής αναπροσαρμογής.

Αν υπάρξουν αποφάσεις η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό.
«Η τρόικα έκανε πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές»
«Κάνανε πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές». Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Ετσι γίνεται πάντα, απλώνουν δέκα θέματα στο τραπέζι, ξέροντας ότι σε κάποια θα υποχωρήσουν» τόνισε.
«Δεν πήραν τίποτα στις γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση» εξήγησε ο ίδιος μιλώντας κυρίως για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Για το θέμα της απευλευθέρωσης των ομάδικών απολύσεων, το ίδιο κορυφαίο στέλεχος ανέφερε ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) θα εποφασίει αν προχωράει σωστά η διακδικασία μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και θα εκδώσει assesment (αξιολόγηση).
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος για την αξιολόγηση της λειτουργίας της ελληνικής πρότασης και ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτηση όπως ζητούσε η τρόικα.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 τo κορυφαίο στέλεχος είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα» παραπέμποντας ωστόσο για λεπτομέρειες στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δήλωση Στουρνάρα

«Τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Το απόγευμα θα υπάρξει staff level agreement από τους εταίρους. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν.

Θα ήθελα, στη φάση αυτή, να ευχαριστήσω πρώτα τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση, αυτούς τους επτά πολύ δύσκολους μήνες – αυτό το review ήταν πολύ δύσκολο, το δυσκολότερο έως τώρα. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών καταφέραμε να βελτιώσουμε την οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και να πετύχουμε αρκετά θέματα μέσα σε αυτή την έκθεση.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους τους Υπουργούς, τους συναδέλφους, που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή φανήκαμε πολύ ενωμένοι- σε μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, όλοι μαζί.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συναδέλφους, συνεργάτες στο Υπουργείο αυτό, τους Υπουργούς, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Μαυραγάνη, τους Γενικούς Γραμματείς, την κυρία Παπακωνσταντίνου, τον κ. Θεοχάρη, το Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου, και όλους τους συμβούλους που δούλεψαν μέρα νύχτα για να μπορέσουμε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτό».

Η δήλωση Βενιζέλου

«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες.
Αυτό δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη, γιατί πρέπει να πείσουμε πάρα πολλούς διεθνείς παράγοντες, πολλές κυβερνήσεις,πολλά κοινοβούλια.
Έχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες τηςδιαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τουςανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι τηςκοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς στην καρδιά της. Το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας.
Ο ελληνικός λαός είναι αυτός μας βοήθησε με τομεγάλο του επίτευγμα που είναι το πρωτογενέςπλεόνασμα. Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την καταβολήληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσα από το πρωτογενέςπλεόνασμα μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίεςκαι να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστό των θυσιών σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.Δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε, η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας. Από ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάντα η τρόικα και το μνημόνιο.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μια κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους «βάρβαρους» είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk