Ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος μεταβίβασε τις μετοχές που διέθετε σε εταιρία πληροφορικής, καθώς ενέπιπτε στο ασυμβίβαστο που προβλέπεται από τον νόμο για τη θέση του, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2013 στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Αυτό επιβεβαίωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, ερωτηθείς σχετικά από την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ταυτότητα του αγοραστή των μετοχών της εταιρίας.
Ο κ. Λουρόπουλος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ρυθμιστικής αρχής για το 2014, τόνισε ότι η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει άμεσα στον διαγωνισμό για την απόδοση του ραδιοφάσματος των 800 ΜΗz και των 2,6 GΗz, γνωστότερου ως «ψηφιακού μερίσματος», στις κινητές επικοινωνίες, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του Ιουλίου του 2014.
Βέβαια, υπογράμμισε ότι για τον διαγωνισμό, όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά, καθώς η Αρχή λαμβάνει υπόψη τις διαθέσιμες μελέτες και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και ως φαίνεται θα προσλάβει σύμβουλο, ούτως ώστε να αποκρυσταλλωθεί το τεύχος δημοπράτησης και να οριστεί το εκτιμώμενο τίμημα.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΤΤΤ σημείωσε ότι η Αρχή θα «τρέξει»την υλοποίηση του δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπή για την παύση των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών, ενώ θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τις ζώνες συχνοτήτων 3,4-3,8 GHz.
Σύντομα οι «καυτές πατάτες»
Για την υπόθεση της προσφυγής της Vodafone κατά της Cosmote για δεσπόζουσα θέση στην καρτοκινητή, η εξέταση της οποίας χρονίζει από το 2011, ο κ. Λουρόπουλος τόνισε ότι η ΕΕΤΤ σχεδιάζει να κάνει μία πρόσθετη ακρόαση και να μπει, στη συνέχεια, στα τελικά στάδια του φακέλου.
Στον άλλο «καυτό» φάκελο του ανταγωνισμού, δηλαδή την προσφυγή των εναλλακτικών παρόχων κατά του πρόσφατου προγράμματος της Cosmote που συνδύαζε «πακέτο» υπηρεσιών του ΟΤΕ και δεν λανσαρίστηκε στην αγορά χωρίς να λάβει έγκριση από τον ρυθμιστή, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ τόνισε ότι η πρώτη φάση της υπόθεσης, δηλαδή τα ασφαλιστικά μέτρα, διεκπεραιώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Η επόμενη φάση, συνέχισε, είναι η ουσία καθώς θα πρέπει να εξεταστεί το δέον γενέσθαι. «Αντιλαμβανόμεθα την αγωνία της αγοράς. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας το συντομότερο δυνατόν» είπε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διενέργειας έρευνας για πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στις πρόσφατες μετοχικές ανακατατάξεις στην FORTHNET, ο κ. Λουρόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Μάλιστα, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τα Ταχυδρομεία, κ. Κωνσταντίνο Δεληκωστόπουλο να τοποθετηθεί για το ζήτημα. Η ΕΕΤΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και εάν κριθεί σκόπιμο, ενδέχεται να παρέμβει, τόνισε ο αντιπρόεδρος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά του ρυθμιστή.
Η διαφάνεια και ο ΟΤΕ

Ερωτηθείς για την πρόσφατη κριτική του επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ για την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στις αποφάσεις του ρυθμιστή, ο κ. Λουρόπουλος απάντησε ότι το αίτημα για διαφάνεια ισχύει για όλους, υποσχέθηκε ταχύτερη απόκριση στην αγορά και δεσμεύθηκε ότι τα θέματα θα προχωρούν γρήγορα.
Η ρυθμιστική αρχή, συνέχισε, θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης για την Καθολική Υπηρεσία (σταθερή τηλεφωνία, πρόσβαση στο τηλεφωνικό δίκτυο, καρτοτηλέφωνα και έκδοση τηλεφωνικών καταλόγων) για το έτος 2010, που παρέχεται από τον ΟΤΕ, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί, ζητεί 90 εκατ. ευρώ και δεν επιθυμεί να συνεχίσει να παρέχει αυτή την υπηρεσία –τουλάχιστον υπό αυτούς τους όρους. Επίσης, θα εκδοθεί απόφαση και για τα έτη 2011 και 2012.
Παράλληλα, ο κ. Λουρόπουλος είπε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο κοστολογικός έλεγχος του ΟΤΕ, που θα ορίσει τις τιμές προϊόντων για το έτος 2014, ενώ η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει σε ανάλυση των αγορών LLU (αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο) και Bitstream (χονδρική ευρυζωνική πρόσβαση), καθώς και της αγοράς πρόσβασης στο σταθερό τηλεφωνικό δίκτυο.
Οι καταναλωτές και τα «κλειδωμένα» κινητά
Για τον προτεινόμενο κανονισμό της γενικής άδειας, που προβλέπει αυξημένες υποχρεώσεις για τις εταιρίες σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών και την χρέωση των υπηρεσιών τους, η ολομέλεια της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι έχει δοθεί παράταση προς τους παρόχους και δεν είναι ακόμη έτοιμος. Ωστόσο, μάλλον θα προηγηθεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του συστήματος που θα απενεργοποιεί τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα στην Ελληνική επικράτεια.
Επίσης, θα έρθει μείωση τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα όλων των παρόχων, μέσω ενιαίου ανώτατου ορίου τιμής. Ακόμη, θα υλοποιηθεί Παρατηρητήριο τιμών τηλεπικοινωνιακών & ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής, με ορίζοντα το 2015. Το υφιστάμενο πιλοτικό Σύστημα Παρακολούθησης Τιμών Προϊόντων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Λιανικής λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2013 και περιλαμβάνει 924 πακέτα.
Στο μεταξύ, η ΕΤΤΤ, συνέχισε ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής, συμμετέχει σε έναν ευρύτερο διάλογο με φορείς της κυβέρνησης και επαγγελματικές ενώσεις, γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, διεκδικώντας ενεργότερη εμπλοκή στην διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προς τους πολίτες.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η απόσυρση από την αγορά ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που δεν συμμορφώνεται με τον νόμο και μπορεί να δημιουργήσει «τρύπες» και παρεμβολές στο φάσμα των επικοινωνιών.
Τα κούριερ, τα ΕΛΤΑ και οι ταχυδρομικοί κώδικες
Η ολομέλεια της ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης των ταχυδρομείων, καθώς έχουν εντοπιστεί αδυναμίες στην υφιστάμενη νομοθεσία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δεληκωστόπουλο, εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα απόδοσης των ταχυδρομικών κωδικών.
Η ΕΕΤΤ δεσμεύεται να ολοκληρώσει την εξέταση σημαντικών υποθέσεων ανταγωνισμού (ACS και ΕΛΤΑ, μη συμμόρφωση ΕΛΤΑ), να εντείνει τους ελέγχους στις εταιρίες του κλάδου και να εκδόσει Κανονισμό για την πρόσβαση στο δημόσιο ταχυδρομικό δίκτυο, εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς.
Σε σχέση με τις τιμές των ΕΛΤΑ για τα δέματα εξωτερικού, για τις οποίες υπάρχει αρκετή «γκρίνια» από τις επιχειρήσεις, ο κ. Δεληκωστόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ μπορεί να διερευνήσει την υπόθεση, εάν κατατεθεί τεκμηριωμένη αναφορά.
Παράλληλα, αναφορικά με τις καταγγελίες για παραβίαση του εργατικού δικαίου από επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος απάντησε ότι αποτελούν αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας.
Έγιναν 12.000 καταγγελίες
Το 2013, τόνισε η ολομέλεια της ΕΕΤΤ, η ρυθμιστική αρχή υποδέχθηκε περίπου 12.000 καταγγελίες, εκ των οποίων το 86% αφορούσε σταθερή και ίντερνετ, το 12% φάσμα και το 2% άλλες κατηγορίες. Το 96% των καταγγελιών έχει απαντηθεί, με μέσο χρόνο απόκρισης οκτώ ημέρες.
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, κ. Νίκο Παπαουλάκη, το 2013 μέσω φορητότητας μετακινήθηκαν σε άλλη εταιρία 1,2 εκατ. αριθμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Μάλιστα, θα γίνουν ακροάσεις παρόχων, με σκοπό να εξεταστεί η συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία για το ζήτημα.
Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό ανήλθε σε 25,8% έναντι 23,8% στο τέλος του 2012 με 2.913.191 συνδέσεις έναντι 2.689.428 στο τέλος του 2012.
Στα τέλη του 2013, οι συνδέσεις VDSL ανήλθαν σε 48.878 έναντι 3.165 στο τέλος του 2012, με την δυνητική κάλυψη να βασίζεται σε 187 κέντρα, τα οποία αναλογούν σε περισσότερους από το 69% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα.
Στην κινητή Ευρυζωνικότητα, τον Δεκέμβριο του 2013, 969.763 χρήστες είχαν πρόσβαση στο Internet (μέσω καρτών σε laptops), ενώ 4.412.039 χρήστες είχαν πρόσβαση, μέσω κινητών τηλεφώνων.