Αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν ωστικό κύμα εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά: στην Εθνική ΑΕΕΓΑ και στην Eurolife.

Οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν ωστικό κύμα εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά: στην Εθνική ΑΕΕΓΑ και στην Eurolife.
Πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς, η εμπορική πολιτική των οποίων παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανταγωνισμού. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες – η μία η παλαιότερη του ασφαλιστικού κλάδου και η άλλη από τις νεότερες – ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο του Δημοσίου. Εξάλλου οι όμιλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η Eurolife, μία από τις εταιρείες, η οποία δεν έχει ηλικία μεγαλύτερη των 15 χρόνων, δεν φαίνεται ότι θα πωληθεί το επόμενο διάστημα.
Οπως εξηγούν πηγές της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες (ζωής και ζημιών) του ομίλου της Eurobank είναι οι πιο κερδοφόρες θυγατρικές του τραπεζικού ομίλου – κατά τη διάρκεια του 2013 εισέφεραν περί τα 80 εκατ. ευρώ κέρδη στη συνολική κερδοφορία της τράπεζας. Παράλληλα, λόγω του «νεαρού της ηλικίας» της, δεν κρύβει «σκελετούς στην ντουλάπα», ενώ το σύστημα του bancassurance λειτουργεί με εξαιρετικό τρόπο. Ετσι, η επικείμενη πώληση τράπεζας – με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της – εκτιμάται ότι δεν θα οδηγήσει τους νέους μετόχους στην πώληση των ασφαλιστικών θυγατρικών. Τουλάχιστον σε «πρώτο χρόνο, αργότερα κανείς δεν γνωρίζει» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση της Εθνικής ΑΕΕΓΑ είναι πιο σύνθετη, αν και οι υπάρχουσες εκτιμήσεις συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ούτε και αυτή αναμένεται να αλλάξει χέρια, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η ανάγκη της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση – τα εποπτικά της κεφάλαια – έχουν αναζωπυρώσει στην ασφαλιστική αγορά τη φημολογία για την πώληση της ασφαλιστικής της θυγατρικής.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, στην παρούσα φάση, αν η τράπεζα έβγαζε προς πώληση την Εθνική ΑΕΕΓΑ, το αντίτιμο το οποίο θα της «έδινε» η αγορά θα ήταν εξαιρετικά χαμηλό – σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν θα ήταν μεγαλύτερο από 200 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν αρκετά στα οποία μπορούν να «πατήσουν» για να διαπραγματευθούν ένα χαμηλό αντίτιμο.

Κάτι που, φυσικά, δεν συμφέρει τη διοίκηση της τράπεζας, δεδομένου ότι η ασφαλιστική εταιρεία αποτελεί σημείο αναφοράς στην αγορά και το ειδικό της βάρος είναι πολλαπλάσιο από την οικονομική διάσταση των προβλημάτων. Τούτο πρακτικά σημαίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον του 2014, το ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής ΑΕΕΓΑ.

Αντιθέτως, η ΑΤΕ Ασφαλιστική, η παλιά ασφαλιστική θυγατρική του πάλαι ποτέ ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας που έχει περάσει πλέον στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται πως σύντομα θα αλλάξει χέρια, και ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο γερμανικός όμιλος της Ergo.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 18 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk