Μ. Βορίδης: «Πάντοτε είναι μια πολύ καλή ημέρα για να συγκρουστείς με τον ΣΥΡΙΖΑ…»

Την Τρίτη 18 Μαρτίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., μίλησε στον Βήμα fm για τη Χρυσή Αυγή, τον ΣΥΡΙΖΑ, το «Ποτάμι» και την τρόικα

Την Τρίτη 18 Μαρτίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη Χρυσή Αυγή, τον ΣΥΡΙΖΑ, το «Ποτάμι» και την τρόικα.{{{ audio1 }}}

Για τη συμφωνία με την τρόικα

«Είμαι από αυτούς που δεν πιστεύουν στη δραματοποίηση των πραγμάτων. Έχουμε ζήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και σε πιο δύσκολα ζητήματα και δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουμε κάπου. Business as usual…»

Για τη Χρυσή Αυγή

«Μια επιχειρηματολογία που υπήρχε κυρίως από την πλευρά της Χ.Α. που επιχειρούσε να εμφανίσει όλο αυτό ως σύστημα διώξεων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και από βουλευτές της. Θα κρίνει η Δικαιοσύνη επί των πράξεων, αλλά εγώ κρίνω ως προς την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Χ.Α. Παρατηρώ μόνο συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και η ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή έχει τη σημασία της. Όλα αυτά έχουν πολιτικό νόημα, πολιτική σημασία.

Αυτό που βλέπω στις δημοσκοπήσεις είναι ότι καταρρίπτονται πράγματα που θεωρούνταν θέσφατα μέχρι πρόσφατα. Π.χ. αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι καταρρέει η κυβέρνηση και η Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε. Το δεύτερο είναι που άκουγα ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας, αλλά φαίνεται ότι η εκλογική συμπεριφορά, όπως αποτυπώνεται δημοσκοπικά, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ερμηνείες.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πάντοτε και μονίμως είμαι υπέρ της ανοιχτής πολιτικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντοτε είναι μια πολύ καλή ημέρα να συγκρούεσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Για τη Ν.Δ. και τον προσανατολισμό της

«Οι έννοιες δεξιά και κέντρο, που έχουν αναμφισβήτητη ιστορική και πολιτική σημασία, δεν ξέρω κατά πόσον σήμερα είναι χρήσιμες για να κάνουμε πολιτικές αντιστοιχίσεις. Τι εννοώ; Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι κεντρώος ή δεξιός ψηφοφόρος, όταν οι ψηφοφόροι τοποθετούνται πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα και ιδεολογικές κατευθύνσεις; Έχουν ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο αυτά, αλλά στο μυαλό του ψηφοφόρου δεν ξέρω αν έχει πολύ μεγάλο νόημα η συζήτηση δεξιά ή κέντρο. Στο μυαλό του ψηφοφόρου π.χ. μετράνε τα οικονομικά του.

Αυτό που είναι η μεγάλη συζήτηση και αμφισβητείται αυτή τη στιγμή είναι η πορεία της χώρας, η επιτυχία ενός προγράμματος, το να μη διακυβεύσουμε αυτά που έχουμε επιτύχει, την πορεία ανασυγκρότησης της οικονομίας και τα μακροοικονομικά, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και να μην πέσουμε σε μια νέα περίοδο ανυποληψίας και αστάθειας. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό και αυτό είναι το μέλλον και η ελπίδα. Υπάρχει πολιτική δύναμη που τα αμφισβητεί όλα αυτά εάν επικρατήσει; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν, προφανώς έχει μεγάλη σημασία να έχουμε ξεκάθαρη στάση πάντα απέναντι σ’ αυτό το θέμα. Το να ανοίξουμε μια συζήτηση για το αν πρέπει ο ένας ή ο άλλος να πάει πιο δω ή πιο κει, δεν έχει νόημα. Οι ψηφοφόροι έχουν τη δική τους ταυτότητα και σκέψη και δεν ορίζουν τις επιλογές τους με βάση τη σκέψη δεξιά ή κέντρο, αλλά θα τοποθετηθούν με βάση τον οικονομικό τους προβληματισμό, την ευρωπαϊκή προοπτική. Απέναντι στα ζητήματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής, στα μεγάλα θέματα της μεταρρύθμισης του κράτους, της σταθεροποίησης των τραπεζών, των αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα φτιάξουμε το Δημόσιο. Αυτή είναι η σύγκρουση…»

Για το «Ποτάμι»

«Αν θέλει κανείς να κοιτάξει και να μιλήσει για δεξιά ή κέντρο, η απάντηση είναι ότι στο λεγόμενο κέντρο θα δει κανείς μια υπερ-επικάλυψη και διαγκωνισμό σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Αντίθετα, αν πάμε σ’ αυτό που συμβατικά ονομάζεται δεξιά, θα δει μια μετακίνηση ψηφοφόρων προς αυτό που λέγεται δεξιά. Με πολλή αυθαιρεσία και επιφύλαξη, διότι υπάρχει μεγάλη αυθαιρεσία στο τι ορίζει κανείς ως δεξιά ή κέντρο. Αλλά αν μου ζητάτε να αξιολογήσω το «Ποτάμι» θα σας έλεγα ότι είναι σημαντικό η αίσθηση του παλιού και του νέου να την ψηλαφίσει και την ανιχνεύσει κανείς, τι ακριβώς εννοεί. Όταν δηλαδή το λεγόμενο νέο – γιατί νέο είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ με μία έννοια, αφού ανέβηκε και σε 1,5 χρόνο έγινε αξιωματική αντιπολίτευση ή νέο είναι και οι ΑΝΕΛ ή η Χ.Α. – έχει σημασία τι θα πει. Διότι τα «νέα» μου φαίνεται ότι υπερασπίζονται ό,τι πιο παλιό, χτυπάνε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού του κράτους, αποκρατικοποιήσεων ή υπερασπίζονται τα πιο σκληρά συντεχνιακά συμφέροντα που έχουν εκφραστεί με τον πιο σκληρό τρόπο στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Συμφέροντα που δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους. Αυτοί είναι που υπερασπίζονται το πιο παλιό. Κάθε τι αντιδραστικό, με το περίβλημα του κομματικού νέου. Δεν ξέρω τι νέο έχεις, όταν υιοθετείς ό,τι συντεχνιακό αίτημα έχεις, χωρίς να ενδιαφέρεσαι πώς αυτό θα αποκτηθεί. Δεν καταλαβαίνω τι νέο έχεις, όταν υπερασπίζεται το ανορθολογικό μοντέλο του κράτους που χτίστηκε επί 40 χρόνια. Και λένε «μα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το έφτιαξαν», αλλά η Ν.Δ. είναι που το μεταρρυθμίζει σήμερα και εσείς, το νέο, λέτε όχι σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αλλαγής και όταν πάμε να αγγίξουμε κάτι ξεσηκώνονται και θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Δείτε και τον ταυτόσημο λόγο της αντιπολίτευσης σ’ αυτό το ζήτημα…

Να ξέρετε ότι τις μεγάλες επιλογές και αντιπαραθέσεις δεν τις ξεπερνά κάποιος με τρέντι σχήματα και προγράμματα που πιστεύουμε ότι θα αποφύγουν να τοποθετηθούν στις μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις. Δεν θα το αποφύγεις αυτό, διότι μοιραία θα έρθουν αυτά μπροστά σου και με τον τρόπο που θα τοποθετηθείς δεν είναι εύκολο να έχει ένα α λα καρτ μενού μπροστά σου και να λες ότι διαλέγεις το ένα ή το άλλο, ανάλογα πώς σου’ ρχεται ή πόσο λαϊκιστής και συμπαθής πρέπει να γίνεις. Δεν γίνεται αυτό και δεν επιτυγχάνεις, διότι αρκετές φορές αυτά αναδεικνύουν εσωτερικές αντινομίες. Δεν είναι εύκολο αυτό, διότι μπορεί να φαίνεται στην αρχή ότι αυτό αποκτά μια απήχηση, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτά πρέπει να αντέξουν στο χρόνο και αυτό είναι πάντοτε η μεγάλη πρόκληση.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk